Linkovi

Brat Pata Tillmana i Jessica Lynch otužuju zvaničnike američke vojske


Brat profesionalnog igrača američkog nogometa Pata Tillmana kaže da su zvaničnici američke vojske fabrikovali priču o Patovoj pogibiji u Afganistanu kako bi zaveli porodicu i američku javnost.

Kevin Tillman je Nadzornom komitetu Zastupničkog doma, danas u Washingtonu rekao da je smrt njegovog brata 2004. godine rezultat takozvane prijateljske vatre, odnosno da su ga greškom u nekontroliranoj pucnjavi ubili vojnici iz njegove jedinice.

On je optužio zvaničnike američke vojske za konstruiranje priče o herojskoj Patovoj borbi u susretu sa neprijateljem kako bi izbjegli sramotu u javnosti.

Jedna od najpoznatijih američkih vojnika, bivša ratna zarobljenica u Iraku Jessica Lynch, takodjer je svjedočila pred istim Komitetom, rekavši da je američka vojska, kako je rekla, odlučila da laže kako bi od nje napravili legendu. Ona kaže da priča o njenoj herojskoj borbi nakon ranjavanja u zasjedi u Iraku 2003. godine nije istina.

Tillmanova porodica optužuje Armiju da je Pata odlikovala Srebrenom zvijezdom pod lažnim predpostavkama kako prikrila okolnosti u kojima je ubijen, istovremeno koristeći njegovu smrt kao ”poster za regrutiranje“.

Istražitelji Pentagona nisu otkrili kriminalni nemar u dogadjajima koji su doveli do smrti Tillmana, ali kažu da su ”kritične greške“ učinjene prilikom izvještavanja porodice o njegovoj smrti, i da porodici nisu dati tačni detalji.

Pat Tillman je odbio višemilionski ugovor sa Nacionalnom fudbalskom ligom kako bi se pridružio Armijskim rengerima nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

XS
SM
MD
LG