Linkovi

Bush ponovo Demokratama zaprijetio vetom na zakon o ratnom budžetu


Predsjednik Bush je ponovo obećao da će staviti veto na zakon o ratnom budžetu za Irak i Afganistan ukoliko je u njemu uključen rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Bush je to rekao danas u Washingtonu, prije nego je otputovao u posjetu New Yorku.

Predsjednik Bush kaže da je razočaran liderima demokrata u Kongresu koji insistiraju na roku povlačenja iz Iraka.

Odredjivanje roka, kako je rekao, stavilo bi lisice na ruke naših generala a Sjedinjene Države dovelo u opasnost. Ukoliko bi sada napustili Irak, rekao je Bush, to bi povećalo vjerovatnoću da se Amerika jednog dana ponovo mora vratiti u tu zemlju.

U ponedjeljak su se lideri demokrata u Zastupničkom domu i Senatu neformalno složili
oko kompromisnog prijedloga zakona o ratnom budžetu u kojem se od predsjednika Busha traži da počne povlačenje američkih vojnika iz Iraka do oktobra ove godine. Takav prijedlog zakona mora i formalno biti odobren u oba doma Kongresa. Zakonom bi se odredilo da se većina američkih vojnika povuku iz Iraka do marta iduće godine.

Lider demokratske većine u Senatu Harry Reid kaže da bi prema tom zakonu američki vojnici koji ostanu u Iraku nakon aprila 2008. godine jedino trenirali iračke snage sigurnosti, štitili američke snage i provodili ciljane anti-terorističke operacije. Senator Reid kaže da Bush jednostavno negira stvarno stanje na tlu Iraka.

XS
SM
MD
LG