Linkovi

Mlijeko i hormoni u Americi


Jedna od najvećih američkih organizacija proizvodjača mlijeka postavila je rok za svoje članice da do 1. augusta ove godine prestanu tretirati svoje krave hormonima rasta, ili će platiti više da bi njihovo mlijeko stiglo na tržište. Takva odluka je rezultat pojačanog pritiska grupa koje zagovaraju zdravu hranu i koje se protive upotrebi hormona rBST, koji povećava mliječnost krava.

U Americi se svake godine troše milioni dolara kako bi farmeri uvjerili potrošače u korisnost mlijeka. Riječ je o velikom poslovnom lancu farmera, preradjivača i distributera mlijeka i mliječnih proizvoda.

1993. godine, Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova je odobrila korištenje genetičkog, vještački napravljenog, hormona rasta nazvanog rBST, koji se prodaje pod imenom Posilac i stimuliše da krave daju 10 posto više mlijeka.

Dennis Areias je farmer u Kaliforniji koji koristi hormon rBST: Taj hormon pojačava apetit krava. I, što krava više jede daje više mlijeka.

Medjutim, neki se tome protive. U februaru su tri grupe za zaštitu zdravlja zatražile od Federalne agencije za kontrolu hrane i lijekova da povuku ranije dato odobrenje za hormon rBST. Oni tvrde da hormon povećava opasnost od raka dojke, debelog crijeva i prostate i može biti povezan sa pojavom ranog puberteta.

Predstavnici mliječne industrije i firme Monsantno koja proizvodi hormon, kažu da nema naučnog dokaza koji rBST dovodi u vezu sa rakom.

Odakle onda dolaze zahtijevi da se on ne koristi?

Neki kažu od samih potrošača koji ne žele hormonsku hranu.

Bolje biti siguran nego kasnije žaliti.

Mislim da trebamo nastojati da naša hrana bude čista koliko je to moguće, kaže druga žena kupac.

Ili je to, jednostavno, pritisak grupa koje se protive vještačkim dodacima hrani. Patty Lovera je aktivna u organizaciji Kontrola hrane i vode.

Patty Lovera, Food and water watch: Mi idemo u dobrom pravcu jer sve više i više komapnija kažu da neće kupiti mlijeko koje je proizvedeno na taj način.

Medju najvećim mliječnim industrijama u Americi je California Dairies Incorporated. Ona distribuira oko 10 posto mlijeka u Sjedinjenim Državama, i svojim je dobavljačima rekla da moraju prestati koristiti rBST do avgusta ove godine ili platiti više da bi njihovo mlijeko stiglo do prodavnica koje su ga voljne uzeti.

Richard Cotta iz California Dairies kaže da kompanija nastoji udovoljiti kupcima koji žele mlijeko bez hormona.

Richard Cotta, California Dairies: Ukoliko naši kupci to žele i spremni su to platiti mi ćemo nastojati da im to pribavimo.

Postoji oko 60 hiljada stada u Sjedinjenim Državama i procjenjuje se da jedna trećina koristi hormon rBST. Glasnogovornik Federacije proizvodjača mlijeka kaže da bi taj procenat sada mogao biti manji zbog negativnog publiciteta koji okružuje hormone.

XS
SM
MD
LG