Linkovi

Bush Jelcina nazvao istorijskom osobom


Predsjednik Bush se pridružio britanskom premijeru, Tony Blairu i drugim svjetskim liderima u odavanju poštovanja bivšem ruskom predsjedniku Borisu Jelcinu.

Američki predsjednik je rekao da je Jelcin istorijski vazna ličnost koja je igrala veliku ulogu u raspadu Sovjetskog saveza. On je odao priznanje bivšem ruskom lideru za pomoć u udaranju temelja gradjanskih sloboda u post-Sovjetskoj Rusiji.

Britanski premijer, Tony Blair je za Jelcina rekao da je znameniti čovjek koji je igrao vitalnu ulogu u ključnom periodu ruske istorije.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin je izrazio najdublje saučešće udovici gospodina Jelcina, dok je bivši ruski premijer Sergei Stepashin Jelcinu odao priznanje što je vodio Rusiju u pravcu demokratije i slobodnog tržišta.

Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer je rekao da će Jelcin ostati upamćen kao čovjek koji je pomogao da se prevazidje ostavština hladnog rata

Bivši predsjednik Sovjetskog saveza Mikhail Gorbachev je ukazao na Jelcinovu ulogu u glavnim tokovima za dobro Rusije, ali, je ukazao, kako je rekao, i na njegove ozbiljne greške.

Predsjednik Evropske Komisije, Jose Manuel Barroso je podsjetio na ulogu umrlog ruskog lidera u približavanju Istoka i Zapada u pos-Sovjetskoj eri.

XS
SM
MD
LG