Linkovi

Umro Boris JeljcinBivši ruski predsjednik Boris Jeljcin je umro u 76 godini života. Zvaničnici Kremlja su potvrdili vijest, ali nisu dali nikakve detalje.

Bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin je umro u 76 godini života. Ruski medicinski stručnjaci su Jeljcinovu smrt pripisali zakazivanju srca.

Jeljcin je rodjen u selu Sverdlovsk u planinama Urala, danas poznatom po imenu Jekaterinburg. Gospodin Jeljcin se uzdigao na visoke položaje kao aktivan član komunističke partije, i postao šef partije u Moskvi. Svoj je imidž kultivirao u liku narodnog čovjeka, ne koristeći uobičajene privilegije koje donosi partijski položaj, vozeći se autobusom i podzemnom, umjesto uobičajenim limuzinama.

1987. je javno kritizirao svog političko mentora, Mikhaila Gorbačeva, nakon čega mu je oduzet položaj u partiji. No, 4 godine kasnije, postaje predsjednikom Rusije putem demokratskih izbora. U augustu 1991. je onemogućio čvrstolinijački komunistički puč predvodjen Gorbačevim, i politiku potom poveo putem koji je vodio raspadu Sovjetskog Saveza.

Njegova popularnost je testirana 1993. kada je poslao tenkove protiv parlamenta; a njegova odluka da izvrši invaziju na odmetnutu Čečeniju 1994. značila je početak krvavog sukoba u kojem je stradalo na desetine hiljada ljudi u posljednjih 10 godina.

Gospodin Jeljcin je izabran na drugi mandat 1996., ali su tada zpaočeli sračni problemi i ugradjen mu je višestruki bypass. Zdravlje mu je od tada sve više slabilo i podnio je ostavku u decemtru 1999. Vlast je predao sadašnjem predsjednikU Vladimiru Putinu.

XS
SM
MD
LG