Linkovi

Kongres o promjenama u Glasu AmerikeČlanovi američkog Kongresa pozivaju američku administraciju da ponovno razmotri predložene proračunske rezove kojima bi – ukoliko budu provedeni – Glas Amerike gotovo u potpunosti prestao emitirati radijski program na engleskom jeziku.

Rezove je predložio poseban devetočlani panel poznat kao Odbor guvernera (BBG) koji nadgleda emitiranje ne-vojnih programa američke vlade u inozemstvo. Prijedlog uključuje prekid emitiranja svih programa na engleskom jeziku izuzev emisija koje se prenose u Afriku, zatim ukidanje brojnih radijskih programa jezičnih servisa te potpuno zatvaranje nekih servisa, uključujući i hrvatski.

Istodobno, američka vlada planira povećanje radijskih i televizijskih programa za Srednji istok, Iran i Afganistan za što je Kongres izdvojio dodatna sredstva nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine.

Tijekom svjedočenja pred jednim odborom Zastupničkog doma pomoćnica američke državne tajnice za javnu diplomaciju, Karen Hughes, suočila se s neugodnim pitanjima kongresnika koji predložene rezove smatraju kratkovidnima. Tvrde da bi oni 'potkopali sposobnost Sjedinjenih Država da komunicira s inozemstvom'.

Kongresnica Nita Lowey, predsjedateljica je Pododbora za raspodjelu proračunskih sredstava vladinim aktivnostima namijenjenima inozemstvu, izjavila je tijekom jučerašnjeg svjedočenja: "Ovi rezovi, koliko god su mali u sveukupnim troškovima, izgledaju veliki kad se uzmu u obzir posljedice takvog prijedloga na emitiranje vladinih programa te će štetiti našim naporima na polju javne diplomacije."

Prijedlog proračuna za emitiranje radijskih i televizijskih programa u fiskalnoj 2008. godini iznosi 668 milijuna dolara. Karen Hughes je izjavila da je odluka o ukidanju programa Glasa Amerike na engleskom jeziku donesena u teškim proračunskim okolnostima i na temelju onoga što je nazvala temeljitim istraživanjem slušanosti. "Nitko od nas nije htio donijeti takvu odluku. Za Odbor guvernera to je bila jako teška odluka jer svi mi vjerujemo u komunikaciju sa svijetom ovim putem. Želimo dati Glas Amerike svijetu. Pokušali smo donijeti najbolju moguću odluku na temelju istraživanja slušanosti" - izjavila je visoka dužnosnica američke diplomacije.

No demokratkinja iz Minnesote, Betty McCollum, ustvrdila je da je emitiranje programa na engleskom razmjerno jeftin način komunikacije Sjednjenih Država sa svijetom. Ona je optužila Odbor guvernera da svojom odlukom, u osnovi, 'pokušava utišati globalni brand Sjedinjenih Država': "Slušatelji nisu iščezli. Njima je jednostavno uskraćena mogućnost da slušaju Glas Amerike. Ako ugasite odašiljač i potom radite istraživanje slušanosti Glasa Amerike jasno je da će ona biti manja - ako su odašiljači ugašeni."

Republikanac Mark Kirk iskazao je podjednaku zabrinutost dodajući da bi Odbor guvenera trebao ponovno razmotriti svoju odluku o rezovima u programima na engleskom jeziku: "Milijardu i šesto milijuna ljudi na Zemlji govori engleski. To je glavni jezik u sedamdeset i jednoj zemlji. Al-Jazeera je upravo odlučila izdvojiti milijardu dolara za cjelodnevno emitiranje programa na engleskom. Pitam se možete li ponovno razmotriti ovaj proračunski prijedlog."

Karen Hughes suočila se i s kritikama da je televizijska postaja al-Hura, koja se financira novcem američkih poreznih obveznika, emitirala intervju s čelnikom Hezbollaha, Sheikhom Hassanom Nasrallahom te nekim radikalnim Palestincima. Kritičari, uključujući neke proizraelske organizacije tvrde da je emitiranje tih intervjua isto što i izdvajanje novca američkih poreznih obveznika za podršku terorista i potkopavanje američke politike.

Karen Hughes je priznala da se radilo o pogrešci te kršenju politike američke vlade.

Kongresnica McCollum dovela je u pitanje statistike koje su uporabljene kako bi se opravdali rezovi na Glasu Amerike. Ona ja zatražila bolji uvid u rad Odbora guvernera koji nadgleda emitiranje ne-vojnih programa američke vlade. Naime, sjednice Odbora guvernera zatvorene su za javnost s obrazloženjem da se radi o pitanjima od nacionalne sigurnosti.

Kongresnica McCollum zatražila je također da se rad svih radijskih i televizijskih postaja koje djeluju pod nadzorom Odbora guvernera formalno ustroji u skladu s Poveljom Glasa Amerike. Taj dokument ističe da se dugoročni interesi Sjedinjenih Država podupiru izravnom komunikacijom sa svijetom putem radio programa.

XS
SM
MD
LG