Linkovi

Ledeni oblaci u mezosferi i globalne klimatske promjene na površini Zemlje


NASA je odlučila da ozbiljnije ispita polarne oblake u zemljinoj mezosferi, području iznad zemljine atmosfere, koje se proteže na visini izmedju 50 i 80 kilometara i gdje su se formirali misteriozni sjajni oblaci. Malo je poznato o mezosferi, u kojoj su, u posljednmje vrijeme, ledeni oblaci vidljivi niže nego obično i znatno su svjetliji. Neki naučnici smatraju da je to možda znak da je uticaj čovjeka na klimatske promjene na zemlji počeo dosezati i u svemir.

Lansiranje svemirskog broda AIM, nazvanog po skraćenici od engleskih riječi Aeronomija leda u mezosferi, predvidjeno je u srijedu, 25 aprila iz zračne baze u Californiji. Letjelica će izučavati misteriozne ledene oblake visoko iznad polarnog regiona na Zemlji, oblake koji se na noćnom nebu vide golim okom i koji su fascinirali glavnog istražitelja, Jamesa Russella.

James Russell, glavni istražitelj: Zainteresirao sam se za te oblake kada sam bio na konferenciji u Stockholmu, u Švedskoj, i po prvi put ih vidio. Oni su veoma interesantni, veoma lijepi, u preljevajućoj plavo-bijeloj boji i sa puno struktura u njima, i jednostavno pljene maštu.

Malo se zna o tim noćnim blještavim oblacima, kao i o udaljenoj mezosferi, na 80 kilometara iznad Zemljine površine, gdje se oni formiraju, osim da se mjenjaju.

James Russell, glavni istražitelj:Ti se oblaci mjenjaju, i to na način kojeg mi ne razumijemo. Sada ih ima više nego ikada prije. Vidjeni su na manjoj visini mego ikada prije i svjetliji su nego do sada.

Neki naučnici smatraju da bi to mogao biti rezultat čovjekovog uticaja na klimatske promjene.

James Russell, glavni istražitelj: Jedno od mogućih objašnjenja je da se gomilanje ugljičnog-dioksida koje se dogadja na malim visinama u atmosferi, takodjer, dogadja i na većim visinama, i utiče na atmosferu da se hladi. Potrebna je niska temperatura i veoma nizak pritisak da se formiraju ti oblaci, tako da je moguće da globalne promjene na zemljinoj površini prouzrokuju globalne promjene na velikim visinama.

Instrumenti na svemirskom brodu će tokom kruženja promatrati oblake, mjeriti njihov sastav i atmosferske prilike u kojima oni rastu. Naučnici žele saznati zašto se ledeni oblaci formiraju na visini koja je 100 hiljada puta suhlja od najsušnije pustinje na Zemlji, i šta stoji iz misteriozne promjene u njihovom ponašanju.

XS
SM
MD
LG