Linkovi

Rusija se protivi planu za Kosovo kojeg podržavaju Sjedinjene Države


Rusija je još jednom izrazila svoje protivljenje bilo kakvom rješenju za budućnost Kosova koje bi bilo jednostrano, ili nametnuto. O tome je danas bilo govora tijekom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, a u povodu održavanja tzv. Summita Crnomorskih zemalja.

Svaki pokušaj da se jednostrano prizna neovisnost Kosova, dalje bi mogao ugroziti stabilnost na Balkanu, kazao je ruski ministar vanjskih poslova, pozivajući potom na dodatne razgovore izmedju srbijanskih zvaničnika i zvaničnika Kosova, o prijedlogu rješenja za Kosovo koje nudi plan specijalnog izaslanika UN-a, Martija Ahtisaarija - a kako bi se našlo rješenje, kazao je Lavrov, prihvatljivo za obje strane.

U ime svoje zemlje, srbijanski predsjednik Boris Tadić je upozorio protiv nametnutog rješenja riječma:

”Danas se Srbija susreće sa velikim izazovom odredjivanja budućeg statusa Kosova. Dozvolite mi da kažem da ima mngo ”kosova“ u regionu Crnog Mora. Postoje sukobi slični kosovskom sukobu u svim zemljama u regionu Crnog mora. Miroljubivo rješenje tih problema je jedina rješenje za prosperitet naših zemalja.“

Susret ruskog ministra Lavrova u Beogradu s najvišim srbijanskim zvaničnicima, se dogadja pred održavanje ključne sjednice Vijeća Sigurnosti UN-a, slijedeći mjesec, na kojoj bi se mogla finalno odrediti sudbina Kosova. Sjedinjene Države i mnoge zapadno-evropske zemlje tvrde da bi povrat Kosova pod punu vlast Srbije, mogao izazvati novo nasilje u regionu. Kina je svoju podršku stavu Srbije izrazila jučer.

XS
SM
MD
LG