Linkovi

Ahtisari upozorio protiv izmjene plana za Kosovo


Specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari je danas upozorio da bi eventualna izmjena njegovog plana za Kosovo mogla da dovede do situacije u kojoj bi se situacija na Kosovu izmakla kontroli - on ne očekuje da će doći do nastavka pregovora, te da će, kada mu istekne mandat u junu, konačna odluka o Kosovu biti na stolu.

Specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari je obraćajući se novinarima u Finskoj poručio kako bi izmjene plana koji za Kosovo predvidja "
kontrolisanu nezavinost" dovele do toga da da bi Kosovo postalo teritorij kojim je "nemoguće vladati".

Za Ahtisarija bi izmjene, ublažavanje plana ili eventualna podjele Kosova na sjeverni, naseljen pretežno Srbima i južni, "albanski" dio,
mogle da imaju ozbiljne posljedice, medju kojima bi bila i činjenica da bi Kosovo postalo društvo kojim je nemoguće upravljati.

On je rekao da u medjunarodnoj zajednici ne postoji dovoljno podrške prijedlogu da se nastave pregovori te, s tim u vezi, očekuje da će
u skoro vrijeme biti donijeta i konačna odluka o statusu Kosova. U svakom slučaju, nada se da će, kada mu istekne mandat, juna ove godine, odluka o kosovoskoj budućnosti biti na stolu i da neće biti više potrebe za "njegovim uslugama".

Do tada, Kosovu treba jasno rješenje, na čemu insistira i evropska strana, poput evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna, koji više puta upozorava da Kosovo već godinama egzistira bez jasne pravne definicije, neophodne kako bi EU preuzela svoj dio posla i Kosovu, kao i ostatku Zapadnog Balkana, ponudila evropsku budućnost.

Evropski komesar za proširenje, Olli Rehn:

"Važno je da rješenje, kakvo god da se donese, bude politički i pravno jasno. Treba nam Kosovo koje će biti u mogućnosti da, primjerice,
pregovara o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa EU, Kosovo koje sa Unijom
može da pregovara o viznom režimu, da može da ima ugovorne odnose sa medjunarodnim finansijskim institucijama. Moramo da pomognemo Kosovu, kako bi ono moglo da pomogne samo sebi- zato nam treba politička i pravna jasnoća statusa, koja će dovesti do ekonomskog i političkog razvoja Kosova".

XS
SM
MD
LG