Linkovi

Ustavno pravo na oružje i kontrola oružja u Americi


Masovno ubistvo na univerzitetu Virginia Tech, u kojem je život izgubilo 33 mladih ljudi, ponovo je u Sjedinjenim Državama pokrenulo raspravu o kontroli.

Student je kamerom na svom mobilnom telefonu snimio dolazak policije i zvuke pucnjeva iz zgrade sa učionicama u kojima se odvijala kobna tragedija. U pucnjavi je u ponedjeljak ubijeno 33 ljudi, 32 studenta i profesora i napadač, koji je izvršio samoubistvo. Tragedija na Virginia Tech univerzitetu donjela je sjećanja i na slične maskre u školama.

Prije osam godina, 20-tog aprila, dvojica dječaka su u Srednjoj školi u Koloradu ubili 12 učenika i nastavnika. Prošlog oktobra, naoružani napadač je ubio 6 djevojčica u jednoj učionici škole u zajednici Amiša u Pennsylvaniji.

Nakona masakra na Virginia Univerzitetu, glasnogovornica Bijele kuće, Dana Perino je rekla da predsjednik Bush nastavlja podršku američkom ustavnom pravu na posjedovanje oružja.

Dana Perino, glasnogovornica Bijele kuće:Ukoliko bude promjena u politici predsjednika, mi ćemo vas obavijestiti. Ali mi imamo konzistentnu politiku da Ministarstvo pravosudja treba da osigura poštivanje svih zakona o oružju i progoni sve koji te zakone krše.

Policija je saopćila da je ubica sa Virginia Tech Univerziteta bio 23-tro godišnji student Engleskog jezika, Cho Seung-hui rodjen u Južnoj Koreji, ali gradjanin Sjedinjenih Država još od djetinjstva. Cho je, u skladu sa zakonom Virginije, imao pravo da kupi oružje, sobzirom da prije toga nije počinio nikakav ozbiljniji zločin.

Najpoznatiji zagovornici prava na posjedovanje oružja u Sjedinjenim Državama su iz Nacionalnog udruženja za puške, NRA. Njihov glasnogovornik, Bill Powers kaže da je fundamentalno pravo gradjana, ugradjeno u američki Ustav, pravo da nose oružje.

Bill Powers: NRA: Postoje političari, lobističke, posebne interesne grupe koje istinski ne vole Drugi amandman američkog Ustava, ne vole vlasnike oružja, bez obzira koliko se oni ponašaju u skladu sa zakonom i koliko su miroljubivi. Oni ne vole oružje, oni ne vole našu veličanstvenu istoriju i tradiciju slobode iskazanu u Drugom amandmanu i Povelji o ljudskim pravima koja je bila dio izgradnje naše nacije.

Nancy Hwa sa druge strane zagovara jaču kontrolu oružja i govori u ime grupe pod nazivom Kontrola pištolja.

Nancy Hwa, Handgun Control Inc.: Ukoliko pažljivo čitate Drugi amandman, on govori o “dobro regulisanoj miliciji”. U novije vrijeme je to Nacionalna Garda. Pravo na održavanje nacionalne garde, je to o čemu govori Drugi amandman. To ne znači da svako ima pravo da posjeduje Uzi, kaže ona.

Iz FBI-a su saopćili da su krajem 2005. godine izvršili provjeru koju zahtijeva zakon i da je za gotovo pola miliona ljudi zabranjeno da kupe oružje. Fedarlne, državne i lokalne agencije za primjenu zakona provjerili su pri tome više od 50 miliona Amerikanaca koji su tražili da kupe oružje. Za 49,5 miliona, dakle, nije bilo nikakvih prepreka.

XS
SM
MD
LG