Linkovi

Svijet oštro reaguje na napad ruske policije na anti-vladine prosvjednike


Sjedinjene Države su saopćile da budno prate dogadjaje u Rusiji, nakon što je ruska policija tukla i hapsila anti-vladine prosvjednike tijekom vikenda.

Glasnogovornik State Departmenta Sean MCKormak je izjavio da djelovanje ruske vlade postavlja pitanje o tome je li uopće opozicija u Rusiji sloboda da mirno i slobodno izrazi svoje mišljenje.

U Berlinu je glasnogovorvnik njemačke vlade policijski obračun s prosvjednicima nazvao neprihvatljivim, i dodao da njemačka, kao i Evropska Unija, kojom Njemačjka trnutno predsjedava - očekuju objašnjenje od Rusije.

I glasnogovornica Evropske Unije je, takodjer, kazala da će zvaničnici Evropske Komisije zatražiti konkretne odgovore na djelovanje vlade u Kremlju u odnosu na prosvjednike.

Jučer je, naime, policija tukla palicama pristalice opozicije u St. Petersburgu, tijekom tzv. Marša neslaganja. Oko 120 osoba je uhapšeno, uključujući lidera opozicione grupe Druga Rusija. Grupa je u subotu predvodila sličan marš u Moskvi; tada je uhapšeno oko 200 ljudi, medju njima šahovski šampion Gary Kaspoarov, koji je uzvikivao da je Rusija postala policijska država. Glasnogovornik Kremlja je izjavio u medjuvremenu da je policija samo nastojala zaustaviti ultra radikale, da ne prekrše red i zakon.

XS
SM
MD
LG