Linkovi

Jako nevrijeme zahvatilo istočni dio Sjedinjenih Država


Jaka oluja zahvatila je istočnu obalu Sjedinjenih Država, donoseći jake poplave, prekid snabdjevanja električnom energijom i otkazivanje na stotine avionskih letova. Zvaničnici, nedjeljno nevrijeme okrivljuju za smrt najmanje troje ljudi u New Yorku, Connecticutu i Južnoj Karolini. Neuobičajeno jaka proljetna oluja odnjela je već ranije, u petak i subotu pet života u Kansasu i Texasu.

Jaka oluja nije se smirila ni jutros i prijeti najvećim poplavama na istočnoj obali Sjedinjenih Država u posljednjih 14 godina. Oluja se okrivljuje za smrt osam ljudi.

Na tri velika aerodroma u New Yorku i New Jersey-u otkazano je oko 500 letova. Na desetine letova otkazano je u Philadelphiji, Bostonu i aerodromima u saveznoj državi New England.

U New Milfordu, u blizini grada New Yorka, vatrogasne ekipe i pripadnici Obalne straže u malim čamcima nastoje pomoći ljudima zarobljenim poplavom. Do rano jutros oni su na suho izvukli oko 100 ljudi.

U samom gradu New Yorku otvoreno je osam skloništa za poplavama ugrožene ljude. Čak je i željeznički saobraćaj bio djelimično prekinut na nekoliko sati, a na hiljade domova je ostalo bez električne energije u državama New York, Connecticut, New Jersey i Sjeverna Karolina.

Na području New Yorka prošle noći palo je 14 centimetara kiše, dok se zbog hladnog vremena, očekuje blizu pola metra snijega u planinskim dijelovima država New England, Maine, New Hampshire i Vermont.

Uz obalu, jak vjetar i kiša zadržali su ribarske brodove u lukama, dok se mješatni spremaju za odbranu od poplave koju mogu donijeti veliki okeanski valovi.

U Sjevernoj Karolini jedna je osoba poginula, a više povrjedjeno kada je na desetine mobilnih domova uništeno olujnim vjetrom.

Oluja se još ne smiruje i predvidja se da će biti najgora na istočnoj obali od decembra 1992. godine.

XS
SM
MD
LG