Linkovi

Misterija nestajanja pčela u Americi


Farmeri u Sjedinjenim Državama kažu da su sve više zabrinuti oko misterioznog nedostatka pčela. Vlada Sjedinjenih Država je saopštila da istražuje, dramatično smanjenje populacije pčela zabilježeno tokom poslednjih mjeseci, i Kongres je održao raspravu o tom problemu.

Pčele nisu korisne samo za proizvednju meda, već mnogi usjevi ovise o ovim sićušnnim stvorenjima u procesu oprašivanja.

Steve Mort za Glas Amerike izviještava sa poljoprivrednog dobra za proizvodnju meda u saveznoj državi Floridi.

Duboko u srcu ruralne Amerike, farmeri razgovaraju o krizi. O korjenu tog problema - pčelama, tačnije njihovom nedostatku.

Pcelar David Hackenberg, iz Tampe, savezna drzava Florida, posjeduje farmu za proizvodnju meda Buffy Bee. On kaze da je u roku jedne sedmice izgubio cak dvije trecine svoga roja.

DAVID HACKENBERG: Čini se da je to nešto posve novo. U prošlosti smo vidjeli nestajanje kolonija, ali čudna stvar oko ovoga je činjenica da imamo prazne kutije koje izgledaju kao da je neko jednostano, iz njih pomeo pčele.

Pčele isčezavaju uslijed nečega što je nazvano poremećaj, kolaps kolonije. Poslovanje gospodina Hackenberga utemeljeno u saveznim državama Floridi i Pennsylvania oslanja se na pravljenje meda i iznajmljivanje pčela farmerima da opraše svoje usjeve.

DAVID HACKENBERG: Očekujemo gubitak od 350 hiljada dolara. Sa tim, koliko će da košta da se zamijene pčele, gubitkom ugovora za oprašivanje, izgubljenom prikupljanju meda, govorite o velikom, ozbiljnom, finanijskom gubitku.

Tačan uzrok kolapsa kolonije je misterija. Ali naučnici pri univerzitetu savezne države Pennsylvania, sprovode istraživanje ovog fenomena. Grupa univerziteta koja radi na tome navodi da siromašna ishrana, suša i upotreba pesticida moze izložiti pčele, kako su rekli " izuzetnom stresu".

Grupa vjeruje da taj stres može oštetiti imunološki sistem pčela - nešto kao AIDS kod ljudi.

U medjuvremenu, naučnici pri Ministrstvu poljoprivrede ukazali su na bube nazvane veroa crvi. Oni ubiju pčele prenošenjem virusa.

Jerry Turner upravlja farmom za proizvodnju meda u blizini Orlandai kaže da su crvi postali otporni na pesticide koji su korišteni da ih ubiju.

JERRY TURNER: Vi pokušate da povećate broj svojih pčela, da naprave med i u njih uložite dosta vremena, novca i truda i one počnu da izumiru. Ovi crvi, oni nose viruse i pčele jednostavno počnu umirati, kaže gospodin Turner.

Ali nisu pčelari jedini koji trpe. Istraživanje univerziteta Cornell utvrdilo je da su sjemena i usjevi u Sjedinjenim Državama u vrijednosti od 14 milijardi dolara oprašeni pčelama.

Carl Grooms posjeduje farmu Fancy u gradu Plant, savezna država Florida, gdje uzgaja raznovrsno voće i povrće.

CARL GROOMS: Da nisam mogao da iznajmim košnice sa pčelama da ih stavim do mojih zasijanih tikvica, ja ih ne bih zasadio jer prirodno nema dovoljno pčela da ih opraše. Uzgajanje dinja je ovdje prilično rašireno - i lubenica. Za njih morate da imate pčele, kaže on.

Kongres je nedavno održao raspravu o kolapsu kolonije i zastupnici su se složili da izvrše pritisak za veće finansiranje od strane vlade za istraživanje.

Stručnjaci sa univerziteta savezne države Pennsylvania su prilikom rasprave rekli da je prošlogodišnjom akcijom da se dozvoli pčelama uvezenim iz Australije oprašivanje zasada badema savezne države California, možda u Sjedinjene Države unijeto novo pčelinje oboljenje.

David Hackenberg kaže da dok stigne dovoljno novca, to bi moglo biti isuviše kasno da se zaustavi na stotine pčelara da zatvore svoje košnice.

XS
SM
MD
LG