Linkovi

Sarajevo - 50 godina Rimskih sporazuma i budućnost zapadnog Balkana


U Sarajevu je danas , u organizaciji gondacije Konrad Adenauer, održana konferencija “ 50 godina Rimskih sporazuma i budućnost zapadnog Balkana”. Na oovoj konferenciji, izmređu ostlih , govoril isu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, te predsjedavajuća Delegacije za odnose sa zemljama JI Evrope Evropskog parlamenta Doris Pack.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je rekao da želi da vjeruje da je ovo godina u kojoj će BiH ipak potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, jer ćemo samo tako stvoriti dozu pozitivne energije za evropski put. Na kraju svog izlaganja je poručio da kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH neće štedjeti energiju da se taj cilj ostvari.

Predsjedavajuća Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Evropskog parlamenta Doris Pack je ukazala da su se u Evropi dogodila dva velika događaja, prijem novih 12 članica i pregovori o evropskom ustavu, što je dovelo do diskusije o evropskom identitetu i tzv. "kapacitetu za proširenje". Upozorila je da u BiH još nema široke osude zločina počinjenih u ratu 1992.-1995. te da još postoje politike koje su te zločine omogućile.

Međutim, kao zvaničnica EU Pack kaže da osjeća sramotu jer se ti zločini nisu događali daleko, a osim krivice onih koji su to učinili postoji i krivica onih koji nisu nešto učinili. Ona smatra da ustavne promjene u BiH moraju donijeti istaknutije mjesto za građanina nego što je to sada slučaj, a naglasila je da samo obrazovana mlada generacija može pokrenuti stvari naprijed.
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kourkoulas je rekao da vjeruje da je evropska perspektiva jedina prava vizija za budućnost zapadnog Balkana.

- Ne možete zaključiti pregovore o SAA prije nego što se ispune neophodni uvjeti. To se posebno odnosi na reformu policije i punu saradnju s Haškim tribunalom, kazao je Kourkoulas.

- Ako vaš politički sistem nije sposoban da proizvede rezultate u reformi policije za dvije godine, pitam se koliko će decenija trebati da se postignu sporazumi o drugim reformama. A svaka dalja odgoda potpisivanja SAA ima negativne efekte ne samo na evropsku perspektivu nego i na ekonomski i društveni razvoj zemlje, zaključio je Kourkoulas.

XS
SM
MD
LG