Linkovi

Primjedba radio-voditelja izazvala burne rekacije o jeziku medija i medju-rasnim odnosima u Americi


Neke glavne kompanije u Sjedinjenim državama povukle su svoje reklame iz poznatog i kontraverznog jutarnjeg radio programa. I privatne mreže koje prenose taj program isključile su Don Imusa iz emitovanja. Njihova akcija uslijedila je nakon opaski koje je on načinio o članicama, uglavnom od Afro-Amerikanki sastavljenog košarkaškog fakultetskog tima. Izvještaj za Glas Amerike Sean Maroneya.

DON IMUS: Da vam kažem šta su one: kovrdžave kurve!

Protivnici i priznati američki aktivisti za gradjanska prava okarakterizirali su opaske Dona Imusa rasističkim i muško-šovinističkim. Imus je u medjuvremenu prvo suspendiran s posla na dvije nedjelje, a u medjuvremenu je TV mreža MSNBC ukinula prijenos njegovog programa. Promjene se i dalje dogadjaju i dok ovo pišemo - Imusa otpuštaju s mnogih stanica, usprkos nekoliko javnih izvinjenja koja je uputio.

DON IMUS: Ja nisam loš čovjek, ja sam dobar čovjek, ali rekao sam lošu stvar, kaže Imus.

Opaske Imusa odnisile su se na članice ženskog košarkaškog tima univerziteta Rutgers.

MATEE AJVON PLAYER : Ovo me je uplašilo za cijeli život, kaže jedna od njih.


KIA VAUGHN PLAYER: I ja bih željela da sa njim lično razgovaram i da licem u lice izrazim kako se osjećam i upitam ga: " Nakon što si me lično sreo da li još uvijek misliš da sam prostitutka?", dodaje druga.

Na Imusov odgovor na to pitanje se neće dugo čekati. Planirano je da se, naime na lokaciji i u vrijeme koji su tajna, sastane sa timom i njegovim trenerom. Košarkašice su rekle da će potom odlućiti da li prihvatiti njegovo izvinjenje.

Mnogi traže da se Imus potpuno otpusti kao radio domaćin, kojemu ni ranije kontroverze nisu bile strane. Ovo nije prvi put da njegovo komentiranje podigne temperaturu.

XS
SM
MD
LG