Linkovi

Američki pisac Kurt Vonnegut preminuo u 84-oj godini života


Američki pisac Kurt Vonnegut, čija su maštovita djela satirički gledala na društvo u razdoblju nakon drugog svjetskog rata, je preminuo u 84-oj godini života. Vonnegut je umro jučer u svoj domu u New Yorku, nekoliko sedmica nakon što je tokom pada pretrpio povrede mozga.

Kurt Vonnegut je jednom opisao sam sebe kao nekoga ko će reći bilo šta kako bi bio duhovit, čak i u najgorim situacijama.

On se proslavio i dobio status jednog od pisaca najprodavanijih knjiga 60-tih godina s romanima kao što su Cats craddle, Breakfast of champions, God Bless you Mr.Rosewater.

Bio je poznat kao oštar kritičar društva i satiričar. Njegova posljednja knjiga, objavljena 2005., je bila zbir eseja koji su predstavljali oštar komentar vezano za američku politiku i stanje planete.

Rođen je 1922. u Indianapolisu, njegovi roditelji su bili njemačkog porijekla. Zarobile su ga njemačke snage dok je služio u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata i bio je svjedok savezničkog bombardiranja istorijskog njemačkog grada Dresdena, što je bila osnova za njegov klasični roman Slaughterhouse five. Vonnegut je bio oženjen dva puta i ima sedmero djece.

XS
SM
MD
LG