Linkovi

Peta rotacija vojnika iz BiH u Iraku


U Sarajevu je danas organiziran svečani ispraćaj 36 pripadnika pete rotacije Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava OS BiH, u šestomjesečnu murovnu misiju u Irak.

Ovi će vojnici u bazi Divanija, zamijeniti kolege iz četvrte rotacije, koji bi se u BiH, trebali vratiti između 26 i 29 aprila.

Zamjenik ministra obrane BiH, Igor Crnadak, istkao je da su 15 .nedjeljnu obuku pete rotacije, obavil idomaći instruktori, te da je BiH, osim obučavanja vlastitih snaga, danas spremna ponuditi obuku za uništavanje NUS-a, drugim partnerskim zemljama.

Komandant Operativne komande oružanih snaga BiH general major Vlado Džoić, izjavio je da je zahvaljujući angažiranju OS BiH u mirovnoj misiji u iraku, promijenjena slika koju je svijet imao U BiH, istakavši da je zemlja postala dio porodice zemalja aktivnih u promovirnaju mira u svijetu. Također, geleral Džoić, pozvao je bosanskohercegovačke vojnike koji odlaze u Irak, da pokažu poštovnaje prema iračkom narodu, njihovoj kulturi i običajima, kao i prema kolegama u koalicionim snagama.

Današnjem su ispraćaju prisutvovali član bh Predsjedništva Željko Komšić, američki ambassador u BiH, Daglas Meklheni, predstanici Parlamenta BiH, Štaba NATO-a, EUFOR.a, te vojnog i doplomatskog kora.

XS
SM
MD
LG