Linkovi

Sjeverna Koreja pred zatavaranjem nukelarnog postrojenja Yongbyon


Čelnik američke delegacije koja je posjetila Sjevernu Koreju, Bill Richardson izjavio da je Sjeverna Koreja spremna zatvoriti postrojenje u Yongbyonu dan nakon prijema zamrznutih fondova.

Čelnik američke delegacije koja je posjetila Sjevernu Koreju, guverner savezne države New Mexico Bill Richardson, je izjavio da je Pjongjang ponudio da poduzme prve korake ka zatvaranju svog nuklearnog programa u roku od jednog dana nakon primitka fondova koji su bili zamrznuti u banci u Makau.

Gospodin Richardson je danas izjavio da su mu predstavnici sjevernokorejske vlade rekli da će, kada fondovi budu primljeni, pozvati predstavnike Međunarodne agencije za atomsku energiju u Pjongjang da izrade nacrt uvjeta za zatvaranje reaktora Yongbyon.

Bill Richardson je rekao da očekuje da banka u Makauu obavijesti Sjevernu Koreju da svoje fondove može dobiti kasnije danas ili sutra.

Nešto ranije danas, američki izaslanik za nuklearna pitanja Christopher Hill je rekao da je vrijeme da Sjeverne Koreja započne zatvaranje svog glavnog nuklearnog kompleksa pod uvjetima sporazuma o razoružanju postignutog u februaru. Sporazumom se od Sjeverne Koreje zahtijeva da reaktor Yongbyon zatvori do subote.

XS
SM
MD
LG