Linkovi

Iranski agenti podržavaju pobunjenike u Iraku


Američka vojska je predočila dokaze da agenti iranske obavještajne agencije podržavaju pobunjenike u Iraku, uključujući i sunitske i šiitske grupe.

Vojni glasnogovornik je na današnjem brifingu u Bagdadu pokazao oružje za koje navodi da je stiglo iz Irana. On je rekao da su intervjui s osumnjičenim pobunjenicima također pokazali da Iran obučava iračke borce da sastavljaju i koriste sofisticirane bombe koje mogu probiti oklopna vozila i imaju jaku probojnu moć.

Na političkom frontu, politički pokret radikalnog šiitskog klerika Moqtade al Sadr-a je zaprijetio da će se povući iz iračke vlade kako bi izvršio pritisak za povlačenje američkih snaga iz Iraka u određenom vremenskom roku. Sadrov politički pokret navodi da vlada ignorira volju naroda u odbijanju podrške za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

U odvojenom događanju, iračke vlasti navode da je 20 militanata ubijeno u jučerašnjim sukobima između sunitskih militanata i američkih i iračkih snaga u bagdadskom kvartu Fadhil. Zvaničnici su ranije izvijestili o sedam žrtava, četiri iračka vojnika i tri militanta. Američka vojska navodi da je 16 američkih vojnika lakše ranjeno u jednodnevnom sukobu.

XS
SM
MD
LG