Linkovi

BiH okončala pregovore o vizama i readmisiji


Bosna i Hercegovina je danas okončala višemjesečni proces pregovora o vizama i readmisiji, parafirajući sa Evropskom komisijom sporazum koji bi do kraja ove godine trebao donijeti konkretne olakšice za Bosance i Hercegovce koji namjeravaju putovati u zemlje EU.

Današnje parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji izmedju Evropske komisije i bh pregovaračkog tima došlo je kao rezultat višemjesečnih pregovora koji su sa ove strane izgledali kao spisak želja, koji je, pomalo neočekivano, usvojen bez prevelikih problema, zahvaljujući, prije svega, dobroj pripremi pregovarača iz Sarajeva.

Ovaj prvi medju sporazumima koji obilježavaju konkretno približavanje zemlje evropskom prostoru sadrži, prema bh pregovaračima, značajno veći broj povlaštenih kategorija nego što je to slučaj sa ostalim balkanskim državama koje u isto vrijeme pregovaraju sa Evropskom komisijom.

Danas su sličan sporazum parafirali i albanski pregovarači, dok se sutra očekuje stavljanje parafa i na sporazum o vizama i readmisiji koji je Komisija sačinila sa zvaničnim Beogradom.

XS
SM
MD
LG