Linkovi

Minneapolis - Mnogi muslimani taxisti neće da voze mušterije koje sa sobom nose alkohol


Mnogi taksisti Muslimani sa medjunarodnog aerodroma u Mineapolisu odbijaju da usluže mušterije koje sa sobom nose alkohol, ili kućne ljubimce. Oni kažu da usluge odbijaju iz vjerskih razloga. Ali aerodromski zvničnici žele puduzeti mjere protiv ovakvog ponašanja jer smatraju da religijska vjerovanja ne treba da utječu na posao. Više o tome, Deborah Block

Aerodromski zvaničnici kažu da taksisti odbiju otprilike 12 mušterija svakog mjesca jer one sa sobom nose alkohol. Skoro dvije četvrtine taksista, od ukupno 900 taksista su iz Somalije, i uglavnom su Muslimani. Jedan od njih Mohamoud Mohamud kaže da neće da vozi mušterije koje nose alkohol.

Mohamoud Mohamud, taksista:
To je protiv moje vjere, I ja neću voziti nekoga ko nosi alkohol.

Islam zabranjuje konzumiranje alkohola. Ali predmet je debate da li religija zabrnjuje nošenje alkohola. Prošle godine je aerodromu poslata Fatwa Američkog Muslimanskog Društva Minesote. Grupa kaže da islamski zakon zabranjuje taksistima da voze one koje nose alkohol jer tako učestvuju u grijehu. Ali glasnogovornik Hisham Hussein kaže da Muslimanski teolozi imaju drugačija različita objašnjenja.

Hesham Hussein, Američko Muslimansko Društvo Minnesote:
Primjenjivanje tog pravila na aerodromsku situaciju dovodi u pitanje da li voziti osobu koja nosi alkohol znači da time i vi nosite alkohol i time mu pomažete, ili zapravo vozite samo tu osobu i ne trebate se brinuti šta ona nosi.

Aerodromski zvaničnici kažu da taksisti Muslimani takodje odbijaju voziti putnike koje sa sobom nose kućne ljubimce, osobito pse. Hassan Mohamud je lokani duhovni muslimanski lider, i kaže da Islam pse smatra nečistim.

Hassan Mohamoud, Imam:
U pitanju je da li će pljuvčka psa dotaći Muslimana. Oni se moraju najmanje sedam puta oprati prije nego se mole. Oni izbjegavaju pljuvačku psa, a ne čitavog psa.

Studentica Nickie Coby je slijepa i hoda sa psom vodičem, i zabrinuta je jer ni slijepcima sa psima vodičima nije dozvoljeno da udju u taksi.

Nickie Cobi, slijepa studentica:
Mislim da kada odlučite da radite kao taksista, na neki način pristanete da vozite sve putnike.

15. aprila će biti donesena odluka da li da se prihvati prijedlog da taksistima koji prvi put odbiju putnika bude suspendovana dozvola za taksiranje sa areodroma na tridest dana. Slijedeće odbijanje dovelo bi do gubljenja dozvole na dvije godine. Ukoliko odluka bude prihvaćena, njena implementacija će početi već polovinom maja. Kako će to utjecati na taksiste, ostaje da vidimo.

XS
SM
MD
LG