Linkovi

Američka delegacija u Sjevernoj Koreji


Šef američke delegacije u Sjevernoj Koreji kaže da se Pjongjang složio da izruči posmrtne ostatke šest američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata prije više od 50 godina.

Guverner New Meksika, Bill Richardson je objavio to saopćenje nakon susreta sa generalom Ri Chan Bokom, sjvereno-korejskim zapovjednikom demilitarizirane zone koja dijeli dvije Koreje.

Richardson je rekao da se general složio da već u srijedu izruči posmrtne ostatke šest američkih vojnika Komisiji UN-a.

Guverner, jedan od kandidata Demokrata za predsjendičke izbore 2008., je to nazvao pozitivnim gestom vlade Sjeverne Koreje. On je rekao da će to pomoći u ljčenju rana iz Korejskog rata i početi proces u kojem će mnoge američke porodice nakon decenija čekanja moći saznati nešto više o svojim voljenim, nestalim u ratu.

Richardson je rekao da Narodna Armija Sjeverne Koreje, takodjer, otkriva identitet trojice od šest vojnika, na osnovu vojnih pločica koje su otkrivene sa njihovim posmrtnim ostacima.

Richardson predvodi delegaciju u kojoj je još bivši ministar za pitanja američkih ratnih veterana, Anthony Principi, i visoki savjetnik Bijele kuće za Sjevernu Koreju Victor Cha. Sjeverna Koreja je pozvala delegaciju, što je administracija predsjednika Busha odobrila.

XS
SM
MD
LG