Linkovi

Amnesty International - Uvjeti u Guantanamu okrutni i nehumani


Grupa za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International je ove nedjelje izdala izvještaj u kojem se kritiziraju uvjeti u kojima se drže osumnjičenici za terorizam u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi. Amnesty International tvrde da uvjeti za zatvorenike postaju sve gori.

Izvještaj novinara Glasa Amerike Sean-a Maroneya.

Autori izvještaja uvjete u dijelovima zatvora Guantanamo nazivaju okrutnim i nehumanim. Oni kažu da se zatvorenici drže u samicama po 22 sata dnevno, i da su podvrgnuti konstantnom svjetlu, i pogledima stražara. Direktor odjela Amnesty-ja za Sjedinjene Države, Larry Cox, kaže da je nevjerovatno da Sjedinjene Države i dalje brane korištenje ove vojne baze, i nastavljaju vodjenje operacija u njoj, pogotovo u svjetlu navoda o kršenjima ljudskih prava u bazi.

Larry Cox, Amnesty International:
Ono što napad Sjedinjenih Država na ljudska prava čini tako ozbiljnim nije to što ima kršenja kao i drugdje - nego to što mi uvijek nastojimo biti bolji od drugih. Oduvijek govorimo svijetu da jesmo bolji. A kada super sila i najveća svjetska demokracija otvoreno brani vlastita kršenja ljudskih prava, ona istodobno šalje moćnu poruku diktatorima i ubojicama širom svijeta.

Druge grupe za ljudska prava, i njene strane vlade, kritiziraju Sjedinjene Države zato što osumnjičene drže godinama bez sudjenja. Medjutim, pravni stručnjaci poput Rogera Pilona iz Instituta CATO, kažu da u globalnom ratu protiv terora mora biti žrtvovanja kako bi se savlado neprijatelj naučen da vara:

Roger Pilon, Institt CATO:
Pravda nikada nije savršena. Greška će se dogoditi ovdje ili tamo, na ovoj ili onoj strani...No, s obzirom da pravda nije savršena, nekako se provlačimo kroz sve ovo.

Gospodin Pilon naglašuje da je ovo novi rat koji traži novi odgovor.

Roger Pilon , Institt CATO:
Prema policijskim procedurama, naravno, cilj je suditi nekome nakon što počini zlo. U ratu je cilj spriječiti to zlo. Želimo zaustaviti novi 11 septembra - ne želimo smo suditi nakon čina. Uostalom, ne možemo suditi počiniteljima 11 septembra - oni su umrli zajedno sa žrtvama.

No, Larry Cox iz Amnesty International-a kaže da je odgovor Amerike na teror ugrozio njeno vodjstvo u svijetu poštovanja i zaštite ljudskih prava.

Larry Cox, Amnesty International:
Suština je u tome da Sjedinjene Države ne mogu voditi u borbi protiv nepoštivanja ljudskih prava, kada smo svojim dijelima i riječima opravdali njihovo kršenje.

Prošle nedjelje su zvaničnici State Departmenta saopćili da Washington ostaje odan borbi za zaštitu ljudskih prava širom svijeta. U vlastitom izvještaju, State Department takodjer naglašuje da je Amerike u dvije hiljade i šestoj potrošila oko jednu - zarez - dva milijarde dolara na borbu protiv kršenja ljudskih prava u svijetu.

XS
SM
MD
LG