Linkovi

Iran obogaćuje uranijum na industrijskom nivou


Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad izjavio da je njegova zemlja proširila ključne nuklerane procese za koje je Vijeće sigurnosti UN-a tražilo da budu obustavljeni.

Gospodin Ahmadinejad je na današnjoj ceremoniji u iranskom nuklearnom postrojenju u Natanzi rekao da Iran obogaćuje uranijum na industrijskom nivou.

Čelnik iranske nuklearne agencije Gholam Reza Aghazadeh je izjavio da Iran započinje masovnu proizvodnju centrifuga potrebnih za obogaćivanje uranijuma.

Vijeće Sigurnosti UN-a je usvojilo dvije rezolucije kojima se nameću sankcije na Iran, zbog odbijanja vlade u Teheranu da suspendira aktivnosti bogaćenja uranijuma - što je proces koji vodi proizvodnji nuklearnog oružja.

Glasnogovornik State Department, Sean McCormack je rekao da govor iranskog predsjednika pokazuje da Iran nastavlja prkositi medjunarodnoj zajednici. On je rekao da govor pokazuje da su sankcije UN-a protiv Irana legitimne i opravdane.

McCormack je rekao da se nada da će, kako ih je nazvao, ”razumni“ iranski lideri uvidjeti da nastavak prkošenja ne ide u korist Irana.

Glavni iranski pregovarač oko nukleranog programa, Ali Larijani je na ceremoniji u Natanzi rekao da Iran treba da preispita svoje članstvo u Sporazumu o nukelarnoj ne-proliferaciji, ukoliko i u buduće bude subjekt pritiska oko svog nukleranog programa.

XS
SM
MD
LG