Linkovi

Masovni anti-američki protesti u Iraku


Na hiljade Iračana je marširalo ulicama nekoliko šiitskih gradova, zahtijevajući povlačenje američkih trupa, i ujedno obilježavajući 4. godišnjicu pada Baghdada.

Muškarci, žene i djeca su prolazili u gomilama gradovima Kufa i Najaf, noseći iračke zastave i uzvikujući parole protiv Sjedinjenih Država.

Radikalni šiitski klerik Moqtada al Sadr je pozvao Iračane da prosvjeduju protiv američkog prisutstva i zahtijevao da iračke snage sigurnosti prestanu suradjivati s američkim vojnicima. Vjeruje se inače da Sadr živi u Iranu, iako njegove pristalice negiraju da je pobjegao kako bi izbjegao operacijama čišćenja koje u Baghdadu provode zajedno američki vojnici i iračka policija.

U medjuvremenu je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari, izjavio za Glas Amerike da je 9 april povijesni dan za Irak, region, ali i cijeli svijet, jer je tada, kako je rekao, okončan diktatorski režim Saddama Husseina.

Zebari je rekao da je Irak ostvario veliki napredak za manje od 4 godine, posebno na političkom planu unpredjujući kulturu demokratije i uspostavljajući odredjene slobode.

On je rekao da mnogi problemi ostaju, ali da je ostavren dodatni napredak od kako su počele nove sigurnosne američko-iračke operacije.

Glasnogovornik Bijele kuće je nastojao umanjiti anti-američke prosvjede, rekavši da su Iračani sada slobodni da se okupljaju i izražavaju svoje mišljenje, što, kako je rekao, nisu mogli pod Sadamovim režimom.

Zbog prijetnje napdima autmobilima bombama, zvaničnici su u Bagdadu uveli 24 zabranu kretanja vozila od ponedjeljak u pet ujutro.

XS
SM
MD
LG