Linkovi

Global Medical Relief Fund potaknut patnjom djece u BiH


Global Medical Relief Fund je mala američka humanitarna organizacija koja u životima nekolicine sretne djece iz raznih krajeva svijeta znači mnogo, a sve je počelo u Bosni i Hercegovini i želji jedne žene da pomogne djeci kod koje su ožiljci rata ostali neizbrisivi.

1996. godine Elissa Montanti, bivša medicinska sestra, susrela se sa bosanskim diplomatom u akciji prikupljanja pomoći za tu zemlju. Ona je upitala kako može pomoći. On joj je pokazao pismo dječaka Kenana Malkića, koji je nagazio na minu kada mu je bilo 10 godina, izgubio je obje ruke i nogu. U svom pismu on je tražio da mu neko pomogne.

Kenan Malkić, žrtva mine:
Plakao sam cijele dvije sedmice. Onda sam shvatio da plač ne pomaže, kaže Kennan.

SOT Elissa Montanti, osnivač Global Medical Relief Funda:
Pročitala sam to pismo, i ako neko ne pomogne...ne mogu to objasniti, ali sam znala da trebam pomoći tom dječaku, kaže Elissa.

Kenan Malkić, žrtva mine:
I dvije sedmice kasnije rekli su mi da su našli osobu koja će me odvesti u Sjedinjene Države kako bi dobio protetska pomagala. I uskoro je nazvala Elissa.

Elissa Montanti je uporno nazivala lječnike i bolnice, tražeći besplatnu brigu za Kenana. Dovela ga je da živi u New Yorku kako bi ga pripremili za protetiku u dječijoj bolnici Shriners u Filadelfiji (Philadepphia). To je bio samo početak.

Elissa Montanti, osnivač Global Medical Relief Funda:
I pomogla sam Kenanu. On se vratio kući, a ja sam znala da želim više. Bilo je to gotovo prirodno, to je ono što želim da radim, to je to što sam misila da radim, i nalazila sam način kako to nastaviti.

Montanti je svoju dobrotvornu organizaciju nazvala Global Medical Relief Fund i počela je dovoditi drugu djecu u Sjedinjene Države – iz Afrike, Azije, Srednjeg Istoka, Latinske Amerike, Evrope...neka su rodjena sa defektima, druga ranjena u ratu, ili povrjedjena u nesrećama.

Dvoje nedavnih posjetilaca, Ermina i Jasmin, bili su iz Bosne i Hercegovine. Jasmin je izgubio nogu u nesreći kada mu je bilo pet godina. Ermina se rodila se nedovoljno razvijenom rukom. Kao i ostala djeca kojima ova dobrotvorna organizacija pomaže, oni su sa majkama ostajali u kući jezuita Mount Manresa na Staten Islandu u New Yorku, i svakih godinu ili dvije moraju se vraćati u Dječiju bolnicu Shriners u Filadelfiji da bi se njihova protetička pomagala ponovo prilagodila. U toj bolnici, za njih je sve besplatno.

Medjuti, treba pribaviti novac za avionske karte, hranu i vize i gospodja Montani se sa tim stalno bori. Pomoć stiže u malim iznosima, a dobrovoljci medju kojima je sada i Kenan Malkić, takodjer pomažu.

Kenan Malkić:
Sve to što sam prošao nakon nesreće me promjenilo, ali najviše uticaja na mene je ostavila Elissa, kaže Kenan.

On sada živi sa Elissom i njenim mužem i ide na fakultet. Kenan kaže da je gospodja Montanti za njega kao nova mama, i želi da ostane u Sjedinjenim Državama i nastavi pomagati njen rad.

Do sada je Global Medical Relief Fund, osim djece iz BiH, pomogao djeci iz Iraka, Pakistana, Nepala, Indonezije, Nigera, Sierra Leonea, Liberije, Mexica, El Salvadora i 15-toro djece iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG