Linkovi

Pentagon - Sadamov Irak i al Qaida nisu imali operativne niti aktivne veze


U novoobjavljenom izvještaju navodi se da je interna istraga američkog Ministarstva odbrane zaključila da nije bilo direktne saradnje izmedju terorističke mreže al Qaida i vlade bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina.

U današnjem broju, list Washington Post navodi da su vojni zvaničnici do tog zaključka došli na osnovu ispitivanja Saddama Husseina i dvojice njegovih bivših bliskih saradnika, kao i na osnovu dokumenata zaplijenjenih 2003. kada su američke snage srušile s vlasti Saddama Husseina.

Ovaj izvještaj kojeg je potpisao vršilac dužnosti generalnog inspektora Pentagona, generala Thomasa Gimble-a, potvrdjuje ranije procjene koje su obavještajne službe dale prije američke invazije na Irak - da Irak i al Qaida nisu imali operativne niti aktivne veze.

Gambleov izvještaj objavljen je juče, kao nastavak prethodnog izvještaja u kojeme je general Gamble kritizirao visoko rangirane zvaničnike Pentagona u vezi sa njihovim obavještajnim aktivnostima o Iraku prije početka rata protiv te zemlje.

U tom ranijem izvještaju, general Gamble je rekao: Ured za specijalne planove, kojeg je u prvom mandatu sadašnjeg predsjednika Busha, vodio bivši podsekretar za odbranu, Douglas Feith, proizvodio je alternativne obavještajne procjene koje su generalno bile u suprotnosti sa procjenama ostalih američkih obavještajnih službi. Tako je Faithov ured 2002. godine objavio i izvještaj o navodnim bliskim vezama izmedju al Qaide i Saddama Husseina. General Gamble djelovanje podsekretara Faitha naziva neodgovarajućim i pogrešnim, ali ne i protivzakonitim.

U jučerašnjem radio intervjuu, potpredsejdnik Dick Cheney je ponovio stav administracija da je al-Qaida bila prisutna u Iraku prije početka rata.

XS
SM
MD
LG