Linkovi

Neslaganje oko Kosova se nastavlja


U izvještaju Vijeću sigurnosti UN, Marti Ahtisari je naveo da je došao do zaključka da je jedina održiva opcija za Kosovo nezavisnost, koja će u početnom periodu imati superviziju od strane međunarodne zajednice.

Predjsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, je danas u New Yorku izjavio: Vrijeme je da se završi duga misija,i veliko investiranje koje je započelo kako bi se narod sačuvao genocida kojeg je počinila Srbija. Sada je ključno otvoriti put naprijed za razvoj Kosova.

Vojislav Koštunica: Ono što je gospodin Ahtisari predložio je u skladu s pozicijom jedne strane, Kosovskih Albanaca, a ne nastojanje da se postigne kompromis između dvije strane. Stoga ga Srbija odbija, i stoga ga je danas odbilo Vijeće sigurnosti. Ono što je bitno u ovom slučaju je da trebamo nastaviti i da bi trebali biti optimistični. Trebamo obnoviti pregovore i trebamo novu osobu koja će pregovarati, a ne gospodina Ahtisarija, to je sigurno.,

Marti Ahtisari:
Rasprava je bila dobra. Moram reći da sam veoma zadovoljan, da sam vidio veoma odgovorne stavove članica Vijeća, i zabrinutosti koje su sasvim legitimne, rekao je specijalni izaslanik Marti Ahtisari.

Premijer Kosova Agim Čeku je pozvao na brzo određivanje konačnog statusa Kosova.

Razočarani smo da kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiuu nije bilo dozvoljeno da se obrati Vijeću sigurnosti i iznese svoje argumente . Mislim da je to moglo biti dobro za sve nas, ali ono što je sada važno je fokusirati se na činjenicu da je većina članica Vijeća podržala Ahtisarijev plan. Potrebno nam je da Kosovo dobije svoj konačni status što je prije moguće. Mislim da Rusija nastoji odgoditi čitav proces i zakomplicirati ga. Mislim da je to njihov prvi korak, rekao je gospodin Čeku.

S Kosova istovremeno stižu pomiješane reakcije-kao u Gračanici.

Mislim da je velika greška ako misle da kosovsko pitanje mogu riješiti izvan Kosova. Srbi i Albanci se između sebe moraju dogovoriti, i ako se to ne desi, ne vjerujem da iko, čak ni Vijeće sigurnosti, ima pravo da nam nametne rješenje, kaže Dragan Rajković.

U Prištini, mnogi vjeruju da je prijedlog realističan.

Vjerujemo da je paket realističan i u potpunosti se slažemo da su preporuke veoma važne za svakoga, za Kosovo, ali i da je dobro i za kosovske Srbe. Činjenica da Beograd to nastoji opstruirati je nešto što nije dobro ni za njih, ni za kosovske Srbe ni za nas, kaže član Skupštine i analitičar, Ylber Hysa.

POtrebno je da se status ubrzo odredi. Srbi su imali godinu dana da razgovaraju s predstavnicima Kosova, i nisu uspjeli, kaže trgovac Besim Blakaj.

U uvodnom izvještaju na tri i po stranice kao prateći dokumenat svom prijedlogu, izaslanik UN-a Marti Ahtisari je naveo da je došao do zaključka da je jedina održiva opcija za Kosovo nezavisnost, koja će u početnom periodu imati superviziju od strane međunarodne zajednice. To je prvi put da je on izričito spomenuo nezavisnost za Kosovo u zvaničnom dokumentu.

XS
SM
MD
LG