Linkovi

Fried: Politički lideri u BiH moraju zemlju povesti naprijed, a ne blokirati je


Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Daniel Fried prenio je u razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajom poruku svoje vlade da će pružiti podršku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

On je u govoru pred zastupnicima oba Doma državnog Parlamenta,kazao da će SAD biti prisutan na svakom dijelu tog puta do samoga kraja, ali da sudbina BiH zavisi od odluka koje se donose ovdje.

Naveo je da je SAD snažno podržao poziv BiH da se priključi Partnerstvu za mir, reformu odbrane, ustavne reforme, koje će podržavati i dalje, zatim policijsku reformu koja je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, ali da podržava i "napore svih bh. patriota da prevladaju glasove nacionalizma i povedu zemlju na putu ka Evropi".

Prošlogodišnji paket ustavnih promjena koji za dva glasa nije dobio potrebnu većinu u parlamentu BiH imao je podršku SAD-a koji je smatrao da je bio dobar. Međutim, kaže Fried, nema paketa koji se ne može poboljšati.

- Međutim, mi ovo ne diktiramo, nego smo spremni da pomognemo liderima BiH, naglasio je.

Kada je u pitanju reforma policije, Fried smatra da politički lideri u BiH moraju pronaći način da zemlju povedu naprijed, a ne da je blokiraju.

On smatra da je na stolu bio izvanredan prijedlog , te da do dogovora nije došlo zbog semantičkih, a ne stvarnih, suštinskih razloga.

Fried je naglasio da rješenje statusa Kosova nije presedan koji se može dogoditi bilo gdje u svijetu.

Ocijenio je da je nedavna presuda Međunarodnog suda pravde podsjetila na zločine koji su se dogodili u BiH, a njih nisu počinile apstraktne osobe, već zli ljudi, kriminalci, podsjetivši da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić još na slobodi, da moraju biti uhapšeni i poslani u Hag.

XS
SM
MD
LG