Linkovi

Hormonska terapija samo za mladje žene


Mnoge žene u meno pauzi osjećaju zajapurenost, ili se bude u znoju. Godinama su lječnici preporučivali hormonsku terapiju koja se sastoji od estrogena i progestina, kako bi otklonili te neugodne simptome kod žena u meno-pauzi. Onda su 2002, i ponovo 2004. godine medicinski experti zatražili od žena da učestvuju u velikoj ameriočkoj studiji i prestanu uzimati hormone jer povećavaju rizik za zdravlje. Sada u drugoj fazi iste studije se kaže da je korištenje estrogena sigurno samo za mladje žene, do deset godina nakon nastupa meno-pauze.

Prije deset godina, Gerrye Boggs je bila na početku meno-pauze. Kao učesnica Inicijative za zdravlje žena, ona se složila da uzima hormone.

Gerrye Boggs:
Sve smo mislile da od uzimanja hormona ima koristi, da će to štititi naše srce.

Ali, tokom 15-to godišnjeg istraživanja 27 hiljada žena u Americi, istražitelji su otkrili da to nije istina i da hormon ne štiti srce.

Sada u izvještaju objavljenom u žurnalu Američkog medicinskog udruženja kažu da žene koje su blizu nastupa meno-pauze mogu koristiti hormonsku terapiju bez rizika od srčanih oboljenja.

Dr. Jacques Rossouw iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u Bethesdi u Marylandu je na čelu istraživačkog tima.

Dr. Jacques Rossouw:
Ovi rezultati su ohrabrujući za mladje žene koje žele koristiti hormone kako bi olakšali simptome koje donosi meno-pauza, jer ne povećavaju koronarna srčana oboljenja i imaju tendenciju smanjivanja ukupnog procenta smrtnosti.

Za starije žene koje osjećaju simptome i deset godina nakon nastupa meno-pauze, Dr. Roussouw kaže da je rizik od srčanih oboljenja veći ukoliko koriste hormone.

Uz to, doktor Roussouw i ostali iz njegovog tima ističu da se preporuke za hormonsku terapiju odnose samo na estrogen, a ne estrogen plus progestin.

Dr. Jacques Rossouw:
Otkrili smo da je estrogen plus progestin štetniji za srce nego sam estrogen. Medjutim kada je riječ o srčanom udaru rizik se povećava u oba slučaja i kod uzimanja samog estrogena, kao i kod uzimanja estrogena i progestina.

Ostali zdravstveni rpoblemi povezani sa uzimanjem hormona uključuju pojačan rizik od raka dojke i maternice. Tako da lječnici preporučuju da sve žene, bez obzira na dob, dobro razmotre koje su koristi, a koji rizici od hormonske terapije.

XS
SM
MD
LG