Linkovi

Iranski predsjednik pomilovao britanske mornare


Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je saopštio da je 15 britanskih mornara zarobljenih od strane iranskih snaga, predsjedničkom odlukom pomilovano i da će biti oslobodjeni.

Gospodin Ahmadinejad je ovu vijest objavio danas na press konferenciji u Teheranu rekavši da je pomilovanje mornara poklon Britanskom narodu. On je, takodjer, rekao da je uvrjedjen time što su britanski vojnici nepozvano ušli u iranske vode, što Britanija negira.

Nakon press konferencije Ahmadinejad je na iranskoj televiziji prikazan kako razgovara sa beritanskim mornarima kao dio procesa njihovog oslobadjanja.

Iranski zvaničnici kažu da će britanci napustiti Teheran u četvrtak.

Britanski premijer Tony Blair i američki predsjednik George Bush su pozdravili najavljeno oslobadjanje.

Gospodin Ahmadinejad je, takodjer, rekao da je Britanija u pismenoj poruci obećala da u buduće neće ulaziti u iranske vode. Iran tvrdi da je 15 britanskih mornara uhapšeno u iranskim vodama, što Britanija negira.

Mahmoud Ahmadinejad je medaljama časti odlikovao pripadnike iranske obalne straže i pohvalio ih što su branili iranske teritorijalne vode.

Britanija i Iran su angažovani u stalnim pregovorima o puštanju britanskih mornara, koji su zarobljeni 23. marta. Njihovo zarobljavanje je podstaklo diplomatsku krizu izmedju dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG