Linkovi

Yoko Ono - Drvo želja u Washingtonu


Udovica bivšeg člana popularnih Beatles-a, umjetnica Yoko Ono, je jučer ovdje u Washingtonu doprinijela festivalu trešnjinog cvijeta prezentacijom svog interaktivnog projekta nazvanog drvo želja. Prilog Zulime Palacio.

Zaželite želju i stavite je na zasađeno drvo trešnje, ovdje kod spomenika Thomasu Jeffersonu, nedaleko od Bijele kuće. Ovo je prvo od 10 stabala koje je Yoko Ono predstavila u Washingtonu. Kako je rekla, to je također dio većeg projekta kojeg je započela 90-tih godina, nazvanog Zamislite toranj mira. On će se nalaziti na Islandu i sadržavati želje za mir iz cijelog svijeta.

Zamislite mir. Ja putujem po svijetu govoreći da bi ste trebali zamisliti mir, jer vjerujem da je moć mašte vema jaka, kaže Yoko Ono.

Proljeće je stiglo u Washington i posjetitelji svih uzrasta i iz različitih dijelova Amerike i svijeta dolaze na festival. Neki su već napisali izraze prijateljstva, ljubavi i mira.

Mi smo napisali želje za poštovanje, mir, ljubav, kaže ova žena.

Mir, kaže ovaj dječak.

Samo mir, da više ne bude sukoba, kaže ova djevojčica.

Yoko Ono je također predstavila drvo želja i u drugim dijelovima grada. Gotovo milion posjetitelja dođe svake godine u Washington kako bi vidjeli trešnje u cvatu i prisustvovali mnogim javnim događajima.

XS
SM
MD
LG