Linkovi

Bush - Nesporazum oko fondova može produžiti rok služenja u Iraku


Predsjednik Bush se danas, ispred Bijele Kuće, obratio novinarima, govoreći o zategnutim odnosima administracije i Kongresa u vezi sa finansiranjem rata u Iraku.

Gospodin Bush je prije svega naglasio da to što Kongres nije usvojio budžetsku odluku za Irak bez dodatnih uslova - znači samo da će neki dijelovi snaga u Iraku i Afghanistanu morati da ostanu tamo duže nego što su očekivali.

On je podsjetio da je od Kongresa još prije 57 dana zatražio hitno usvajanje budžetske stavke finansiranja za vojsku i optužio članove Kongresa sa demokratskom većinom u oba doma, da otežu usvajanje budžeta za vojsku dodatnim uslovima o povlačenju iz Iraka, što će kako je rekao, ugroziti sigurnost američkih snaga u Iraku i Afghanistanu.

Predsjednik se i danas javno zarekao da će staviti veto na bilo kakav prijedlog koji uključuje i povlačenje snaga.

Juče je Bushova administracija optužila Kongres pod kontrolom Demokrata da odustaje od svoje odgovornosti time što je usvojio budžetsku mjeru kojom se uspostavlja rok za američke snage napuste Irak.

Glasnogovornica Bijele Kuće, Dana Perino, rekla je da Demokrati nastoje da prisile Sjedinjene Države da napuste Irak, ne obazirući se na posljedice takvog čina.

Lider većine u Senatu, Demokrata Harry Reid, upozorio je, ako predsjednik uloži veto na odluku o budžetu za Irak koji sadrži rok za povlačenje snaga iz te zemlje, da će Kongres izglasati odluku o ukidanju fondova za Irak nakon marta iduće godine.

XS
SM
MD
LG