Linkovi

U Americi smrtnost od raka opada dok u svijetu raste


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procenat smrtnosti oboljelih od raka je u porastu. Više od 70 posto od sedam i pol miliona umrlih od raka u 2005. godini desilo se u siromašnim i zemljama u razvoju gdje su prevencija i ljčenje ograničeni. Sa druge strane, zahvaljujući dobroj medicinskoj njezi, milioni drugih mogu reći da su preživjeli od raka, posebno ako im se rak nije vratio u posljednjih pet godina. Nažalost, ta opaka bolest se vraća, i nakon pet, deset, ili više godina.

Prošlog mjeseca Amerikanci su gledali dvoje poznatih ličnosti kako javno saopćavaju da se njihov rak vratio. Krajem marta je sekretar za medije u Bijeloj kući, Tony Snow otkrio da se njegov rak vratio, nakon operacije debelog crijeva prije dvije godine. Njegov rak je dosegao četvrti od pet stupnjeva, a sa svakim novim stupnjem šanse za lječenje su manje.

Supruga predsjedničkog kandidata, Johna Edwardsa susrela se sa sličnim izgledima u borbi protiv raka dojke. Sada u četvrtom stupnju oboljelosti, Elizabeth Edwards je otkrila da se njen rak raširio, i dok se još uvijek može lječiti, smatra se neizlječivim.

U mnogim slučajevima kombinacija kemoterapije, radijacije i jakih ljekova može produžiti život. Ali, doktor Michael Fisch iz Anderson Centra za borbu protiv raka u Hustonu u Texasu kaže da nema garancija.

DR. Michael Fisch, Anderson Cancer center:
Nemoguće je tačno predvidjeti kod pojedine osobe da li će se rak vratiti ili ne.

Stopa smrtnosti od raka je u Sjedinjenim Državama u padu već drugu godinu zaredom. To je dobra vijest za preživjele od raka, kojima se ta opaka bolest nije vratila u posljednjih pet godina, ili više, ali nije neobično da se bolest vrati čak i mnogo kasnije, kaže doktor Fisch.

DR. Michael Fisch, Anderson Cancer Center:
Rizik da će se rak vratiti ne nestaje nakon pet, šest ili deset godina. Svakako što ga duže nema bolje za pacijenta.

Istraživanja su pokazala da pacijenti u završnoj fazi oboljenja često vjeruju da su njihovi izgledi za preživljavanje bolji nego što realno jesu. I dok lječnici kažu da nada može pomoći, jednako tako može navesti pacijente da pokušavaju agresivna i često bolna lječenja što produžava bol i patnju. Lječnici procjenjuju da smrt obično dolazi ranije nego što pacijenti misle, ali kada je smrt sasvim izvjesna, većina pacijenata žele znati istinu.

XS
SM
MD
LG