Linkovi

Web stranica za zdravu ishranu


Američki zdravstveni zvaničnici kažu da Amerikanci jedu u restoranima češće nego ikada ranije. Po njihovom mišljenju, to je jedan od vodećih razloga gojaznosti. Da bi se tome oduprijeli, neki se okreću restoranima sa zdravijim jelovnikom.

Kuhar Jeff Tunks je suvlasnik četiri poznata washingtonska restorana koji nude zdravu hranu. On kaže, sa velikim izborom svježih namirnica i sastojaka, njegov posao je lakši nego ikada ranije.

Jeff Tunks, kuhar:
Mislim da je to jednostavno novi trend u kulinarstvu. To je nekako i podsvjesna odluka, razmišljate koje jelo da skuhate, pri ruci su vam svi ovi svježi sastojci, skuhate ih, i to na kraju bude zdravo.

Jela koje Jeff Tunks pravi mogu se naći na web stranici healthyfinder.com. Ovu su web stanicu postavile organizacije za zdravu ishranu i Nacionalno udruženje restorana. Oni ovim žele kuhare i restorane motivirati da služe zdravija jela i da Amerikancima pomognu odrediti njihovu hranljivost. Više od 30 hiljada restorana su se s njima povezali. Predstavnik Organizacije za zdravu ishranu, Anita Jones Muller, kaze da jela koja se nalaze na jelovniku na ovoj web stranicu sadrže nemasne proteine, kakvi se mogu naći u ribi, piletini, voću i povrću i žitaricama. Svi nabrojani artikli sadrže malo kalorija, malo masti, kompleksnih masti, holesterola i soli

Anita Jones Muller, Oragnizacija za zadravu ishranu:
Jako nam je drago da su restorani zainteresovani za ovakvu saradnju, i oni kreiraju i nude zdravija jala i daju adekvatne informacije o njihovoj hranljivosti.

David Katz je jedan od profesora javnog zdravlja na Univerzitatu Yale. On kaže da otkada postoji ova web stranica, ljudi mogu jesti u skladu sa vlastitim načinima ishrane, ili držati dijetu. On misli da je ovakva web stranica odlično orudje za borbu protiv gojaznosti u Americi.

David Kutz, Uviverzitet Yale:
To je nešto što će nagnati i druge restorane da nude zdravija jela, i tako ćemo malo pomalo imati sve zdraviju hranu u restoranima.

Anita Jones Miller iz Organizacije za zdravu ishranu se nada da će ova web stranica za zdravu ishranu obogatiti američko kulinarstvo i inspirisati kuhare da osmisle nove recepte, i pri tome mislite na izvrsne okuse, kao i na zdravlje.

XS
SM
MD
LG