Linkovi

Učinkovita demokracija je oslobođena vanjskih pritisaka


Globalna izborna organizacija, posvećena izgradnji demokratskih društava u svijetu, je u protekla dva dana u Washingtonu okupila izborne zvaničnike iz mnogih dijelova svijeta, na konferenciji o slobodnim i poštenim izborima.

Više od 200 delegata iz 67 zemalja su u Washingtonu prisustvovali susretu Globalne izborne organizacije, međunarodne neprofitne grupe koja podržava izgradnju demokratskih društava. Ove godine, na konferenciji je razgovarano o tome kako iskoristiti napredak postignut u 21 vijeku za poboljšanje procesa slobodnih izbora u svijetu. Američki državni potsekretar za demokraciju i globalna pitanja Paula Dobriansky je izjavila da je demokracija najbolji oblik vlade za zemlje koje se suočavaju s važnim svjetskim pianjima.

Smatramo da postoje veliki dokazi da su učinkovite demokracije sposobnije nego represivni režimi ili one zemlje koje imaju loše vlade, da se suoče s globalnim pitanjima kao što su zarazne bolesti, raspolaganje prirodnim resursima, trgovina ljudima i ostali oblici transnacionalnog kriminala, kaže gospođa Dobriansky i dodaje da je učinkovita demokracija ona koja se prirodno razvija unutar zemlje, i koja je oslobođena vanjskih pritisaka.

Promoviranje demokracije se ne sastoji od uzimanja jednog primjera, i njegove primjene na nekoj drugoj teritoriji. Demokracija bi trebala odražavati tradicije i realnosti u svakoj zemlji ponaosob, kaže Paula Dobriansky.

Delegati na konferenciji su također razgovarali o novim izbornim pitanjima, uključujući i utjecaj tehnologije. Diane Davidson iz kanadske izborne komisije kaže da njena zemlja radi na elektronskim metodama prebrojavanja glasova sličnim onima koji se koriste u nekim dijelovima Sjedinjenih država. Ona kaže da vlade moraju posvećivati pažnju nastavku razvoja u tehnologiji i komunikacijama, kao što je povećanje uloge internet blogova u političkim debatama.

Znamo da se u Kanadi stranke i kandidati sve više koriste internetom za izborne reklame. To dovodi do pitanja da li je došlo vrijeme da se procjeni potreba za reguliranjem njegove upotrebe, kaže ona.

Internet već ima veliku ulogu u američkoj predsjedničkoj kampanji, i sada - više od godinu i po dana prije sljedećih velikih izbora.Nekoliko predsjedničkih kandidata su se koristili internet stranicama kako bi objavili svoje kampanje. Iako je još dosta vremena ostalo do predsjeničkih izbora novembra 2008, politički video snimci već uveliko cirkuliraju internetom, u svim oblicima, od ubjedljivih poruka kandidata do provokativnih parodija.

XS
SM
MD
LG