Linkovi

Američka ekonomija i dalje raste


Vrhunski američki finansijski stručnjaci kažu da domaća ekonomija i dalje raste, uprkos negativnim vijestima iz stambene i industrije stambenih kredita. Čelnik Saveznih rezervi , Ben Bernanke, je Zajedničkom komitetu za ekonomska pitanja juče na Capitol Hillu, podnio ekonomski izvještaj. Detaljnije o izvještaju, novinar Glasa Amerike Michael Bowman.

Ukoliko su kongresmeni i senatori očekivali jasnu buduću projekciju američke ekonimije, on Ben-a Bernanke-a je nisu dobili. Ali pozitivno u svemu tome je da je čelnik Fedaralne Reserve kaže da povećanje izvoza, dinamično trošenje ukazuje na dalji rast ekonomije.

”Kontinuirano povećanje zaposlenosti i plata je pomoglo da se potrošnja održi na visokom nivou drugog dijela prošle godine, i da se takvom održi i ove godine. Povećana kupovina i potrošnja bi trbala da i dalje podržava ekonomsku ekspanziju i u nadolazećim kvartalima.“

Ali Beranke je ubrzo dodao da nije sve idealno. On skreće pažnju na dramatičan pad, do nedavno brzo-rastuće stanbene industrije, na koju se gleda kao na pokretačku snagu rasta američke ekonomije posljednjih godina.

”Na žalost, pokušaj promjene stanbenog tržištu može na kraju izazvati gore posljedice nego momentalno očekujemo, i može utjecati na već uzete stambene kredite.“

Federalna Reserva odlučuje kada treba povećati ili smanjiti kamate u zavisnosti od toga kako vidi momentalno stanje ekonomije, i njene projekcije za budućnost.

Bernanke-ov prethodnik, Alan Greenspan, misli da su mogućnosti 1:3 da će Sjedinjene Države do kraja godine skliznuti u recesiju.

Bernanke se sa tim ne slaže. On je Kongresu rekao da ne vidi dovoljno dokaza iz kojih bi mogao izvesti zaključak da će petogodišnji ekonomski rast, kako je rekao, preminuti od starosti.

XS
SM
MD
LG