Linkovi

Britanija od UN-a traži osudu Irana zbog hapšenja njenih mornara


Britansko Ministarstvo vanjskih poslova traži saopćenje Ujedinjenih naroda kojim se osudjuje hapšenje britanskih mornara od strane Irana, do kojeg je došlo prošlog petka u sjevernom dijelu Perzijskog zaljeva.

Britanija traži od Vijeća sigurnosti UN-a da izda saopćenje kojim se poziva na puštanje na slobodu britanskih taoca.

Istovremeno, jedan od vodećih iranskih zvaničnika, Ali Larijani, je rekao da je puštanje jedine žene mornara u grupi odgodjeno ukoliko se Teheran suoči sa, kako je rekao, pogrešnim ponašanjem Britanije.

Iranski zvaničnici takodje kritiziraju, kako to nazivaju, miješanje drugih zemalja. Francuska i Evropska Unija su Iran pozvale da zatočenike oslobode, a Bijela Kuća je rekla da u potpunosti podržava Veliku Britaniju.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki Moon, je o tom pitanju danas razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova, Manouchehr Mottakijem, u Rijadu, gdje se odražva Samit arapskih zemalja. Gospodin Mottaki je rekao da se kriza može riješiti ukoliko Britanija prizna da su mornari bili u iranskim vodama kada su uhvaćeni. Britanija insistira da satelitske informacije pokazuju da su se mornari nalazili u iračkim vodama.

XS
SM
MD
LG