Linkovi

Parlament EU podržava plan UN-a za neovisnost Kosova pod stranom supervizijom


Parlament Evropske Unije je velikom većinom prihvatio plan Ujedinjenih Nacija kojim se Kosovu daje nezavisnost pod stranom supervizijom.

Danas u Briselu, šef EU za vanjsku politiku, Javier Solana, je upozorio da bi neuspjeh EU da pomogne Kosovu da dobije svoj novi status mogao u opasnost dovesti sigurnost na nestabilnom Balkanu.

U obraćanju evropskom parlamentu, gospodin Solana je rekao da će Evropa imati ogromne odgovornosti na Kosovu, dodavši da bi misija pomoći Evropske Unije, mogla započeti operacije u Prištini čim Vijeće sigurnosti odobri rezoluciju.

Planirana misija Evropske Unije broji dvije hiljade ljudi, i to će ujedno biti najveći broj snaga ikada rasporedjen u istoriji Evropske Unije.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergei Lavrov, je izjavio da će se medijator UN-a za Kosovo suočiti s neuspjehom ukoliko bude slijedio trenutni plan za uvjetnu nezavisnost Kosova. Njegova izjava je najnovija u nizu napada Moskve na taj plan. On je rekao da plan izaslanika UN-a Martija Ahtisarija, kojeg podržavaju Evropa i Sjedinjene države, ne uzima u obzir zahtjev Beograda da Kosovo zauvijek ostane dio Srbije.

Vijeće sigurnosti UN-a bi sljedeće sedmice trebalo razmotriti plan. Članica Vijeća Rusija, tradicionalni srpski saveznik, navodi da će uložiti veto na bilo koji plan koji nije prihvatljiv i za Srbiju i albansku većinu na Kosovu.

XS
SM
MD
LG