Linkovi

James O`Brian - Vjerujem da će Kosovo biti u stanju da bude samostalno


Plan Martija Ahtisaarija za Kosovo izmedju ostaloga predvidja jaku medjunarodnu prisutnost na Kosovu, izmedju ostaloga i jedne institucije koja u mnogome podsjeća na Ured Visokog Predstavnika za BiH - dakle, predstavnik medjunarodne zajednice koji će moći anulirati zakone, smijenjivati zvaničnike i slično. Bivši uposlenik State Departmenta, a sada član novisne grupe Albright za političku analizu, James O`Brian, daje kratki komentar na pojedine tvrdnje da će uvodjenje sistema protektorata na Kosovu po ugledu na BiH, i Kosovo dovesti u stanje nefunkcionalne države:

Ja u stvari mislim da BiH funkcionira bolje nego što ljudi misle. Medjutim, to nije ni važno, jer su ta dva društva totalno različita. Kosovo će biti mnogo više nego Bosna mjesto koje ima jedinstven pogled na vlastitu budućnost: to je društvo gdje postoji dominantna, jasna većina; nadalje, po Ahtisaarijevom planu vlada na Kosovu ne bi bila onako radikalno podijeljena po etničkoj liniji kako je to u BiH po dejtonskom Ustavu, u čijem sam pisanju sam sudjelovao.

Vjerujem da će Kosovo biti u stanju da bude samostalno, i da se kreće naprijed. Osim toga, Evropska Unija je već obećala da želi približavanje novih neovisnih država, dok ni pet godina nakon Dejtonskog Sporazuma za BiH nije bilo poziva u Uniju, prvenstveno što su na obje strane u BIH bili na vlasti nepoželjni režimi.

Stvarna budućnost je bila pred Bosnom, po mom mišljenju, tek nakon Miloševićeve smrti, i sada se ta zemlja konačno kreće naprijed.

Srpske općine na Kosovu nisu u stanju da se ujedine i negdje u budućnosti možda nastoje izdvojiti se od Kosova; no u BiH, u vrijeme Dejtona - i s dorbim razlozima - bili smo prisiljeni formirati vladu na etničkim strukturama, što se nakon toga okamenilo. I upravo je nemogućnost promjene tog stanja prouzročila mnoge probleme u BiH. Na Kosovu jednostavno neće biti tako: imaćete centralnu vladu sbospobnu da funkcionira na osnovu pravila većine - uz garantiratnu zaštitu manjine, i taj će sistem Kosovu omogućiti da se brzo kreće naprijed, zaključuje James O`Brian.

XS
SM
MD
LG