Linkovi

Ulične bande Los Angelesa


Los Angeles ima na stotine uličnih bandi koje mlade iz centra grada uvlače u kriminal. Kako izvještava Mike OSullivan, taj problem je prisutan već decenijama, ali lokalni zvaničnici kažu da konačno postižu napredak u borbi protiv tog problema.

Bande svoju teritoriju označavaju grafitima, upozoravajući rivale da se ne približavaju. One cvjetaju u dijelovima grada koji su siromašni. Sada međutim postoje programi koji nastoje pomoći mladima da izađu iz takvih bandi. U obalnom mjestu Venice, jedan od takvih programa se zove Venice 2000.

Claudia Bracho radi s mladima koji se nalaze na uvjetnoj slobodi nakon što su prekršili zakon.

Radi se o generacijama i generacijama bandi, njihovim očevima. Radi se o generacijskom problemu to je jedino ono što oni znaju. Oni poznaju samo ovo malo područje, kaže gospođa Bracho.

Problemi obično počinju s malim krađama i upotrebom droga. A onda kriminalni činovi eskaliraju. Venice je bilo mjesto rata bandi 90-tih godina, s desetinama pucnjava.

Malvyn Hayward Junior je direktor programa Venice 2000. On je i sam nekada bio član bande, i kaže da mladi lako mogu preći liniju između nedoličnog ponašanja i kriminala.

Često djeca ne shvataju da su prekoračili tu liniju. Ja to nisam shvatao. A vjerujem da morate imati pojedince u vašoj grupi koji shvataju tu liniju i koji su voljni da je ne prekorače. Ja to nisam imao, kaže Hayward Junior.

Jorja Leap predaje društvene nauke na kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu i studira problem bandi. Ona kaže da bande nude zaštitu u teškim zajedicama, kao i osjećaj pripadnosti.

”Tu postoji nekoliko stvari--možda nikada nećete doživjeti 21 godinu. Možda ćete završiti u zatvoru. Ali mnogi mladi bi to zamijenili za osjećaj sigurnosti kojeg pružaju bande, bez obzira koliko to čudno zvučalo.“

Projekat nazvan Homeboy Industries pruža sposobnosti za pronalaženje posla za članove bandi. Katolički svećenik, Gregory Boyle je osnovao taj program, i nedavno bio domaćin američkom ministru pravde Albertu Gonzalesu i gradonačelniku Los Angelesa Antonio Villaraigosi, koji je tom prilikom rekao da, uz pomoć, ti mladi ljudi mogu izmijeniti svoje živote.

”Mladi, kada osjete da nemaju izbora, da nemaju posla,da nemaju sposobnosti, gube nadu.I kada gubite nadu, šta vam ostaje?“

Bivši član bande Gabriel Hinojos je tri godine radio za Homeboy Industries i kaže da je on promijenio njegov život.

Nabavio sam automobil, stan. Pomogli su mi da dobijem vozačku dozvolu. Bio sam u Bijeloj kući i sreo Lauru Bush. Konačno zarađujem pravi novac, čist novac. I to je divan osjećaj, kaže on.

Bande iz Los Angelesa su se kroz imigrantske zajednice proširile na centralnu Ameriku. Američki i zvaničnici zemalja centralne Amerike su se nedavno sastali u Los Angelesu kako bi razgovarali o tom međunarodnom problemu. Policija je navela da su zabilježene 23 hiljade nasilnih zločina u Los Angelesu u posljednjih 5 godina, ali kažu da je policijsko pojačanje samo dio rješenja. Mnogi pozivaju na više programa u zajednicama u nastojanju da se pomogne studentima da ostanu u školi. Oni kažu da bi sveobuhvatan pristup problemu moga konačno dovesti mir u dijelove grada, i nadu mladima.

XS
SM
MD
LG