Linkovi

Srebrenica područje od posebnog socijalno-ekonomskog značaja


Odlukom o utvrđivanju opštine Srebrenica kao područja od posebnog socijalno-ekonomskog značaja koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske je predviđeno i osnivanje Centra za nenasilnu komunikaciju te obilježavanja mjesta stradanja od 1992. do 1995.godine. Saopštio je ovo danas, nakon sjednice entitetske Vlade, ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac precizirajući da su ovom odlukom sva ministarstva u Vladi Republike Srpske kao i javna preduzeća i ustanove obavezani da odmah pristupe izradi posebnih socijalno-ekonomskih programa i razvojih projekata koji će se realizovati na području opštine Srebrenica.

«Obavezati sve organe državne uprave, javna preduzeća i ustanove i preduzeća u kojima je većinski državni kapital da nastoje obezbjediti ravnomjerno zapošljavanje konstitutivnih naroda.»

Takođe, dodao je Lipovac, biće uspostavljeni kontakti sa vlastima u Srbiji za rješavanjem određenih spornih pitanja u ovoj opštini.

«Vlada Republike Srpske prihvata obavezu da u bilateralnim razgovorima sa Vladom Republike Srbije riješi pitanje nadoknade za potapanje zemljišta na području opštine Srebrenica.»

Ministar uprave i lokalne samouprave, Zoran Lipovac je saopštio da Vlada Republike Srpske još uvijek nije dobila rezoluciju koju su u subotu usvojili odbornici Skupštine opštine Srebrenica te da nije ni jasno da li je taj dokument, ukoliko uopšte postoji u pisanoj formi, pravni ili politički akt. On je poručio da Vlada može obustaviti od izvršenja svaku odluku i nakon toga pokrenuti sudski postupak kako bi se utvrdilo da li je određena odluka zakonita ili nije. Međutim, ukoliko je rezolucija Skupštine opštine Srebrenica politička izjava upitno je da li u tom slučaju postoje bilo kakve ingerencije entitetske Vlade zaključio je Lipovac.

Kako nam iz Sarajeva javlja Adnan Rondić, Inicijativni odbor za poseban status Srebrenice, danasnju odluku Vlade RS, o proglasenju Srebrenice podrucjem posebnog socijalno-ekonomskog znacaja, smatra pozitivnom. No, to nije dovoljno, pa ce Srebrenicani nastaviti sa aktivnostima, ciji je krajnji cilj izdvajanje Srebrenice iz RS, porucuju iz ovog Inicijativnog odbora.

XS
SM
MD
LG