Linkovi

Senat izglasao povlačenje iz Iraka – Bush najavio veto


Nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio obavezujuću Rezoluciju o vraćanju američkih vojnika iz Iraka uz Zakon o hitnom finansiranju rata u toj zemlji, sinoć je i Senat uz isti zakon zadržao neobavezujuću odrebu o vraćanju američkih vojnika do marta iduće godine. Jutros je medjutim, predsjednik Bush rekao da bi povlačenje iz Iraka imalo katastrofalne posljedice za Ameriku, i da će ukoliko takav zakon dodje na njegov sto, uložiti veto.

Američki Senat je uz Zakon o hitnom finansiranju rata u Iraku i Afganistanu, usvojio i neobavezujuću rezoluciju koja odredjuje rok za povlačenje američkih vojnika iz te zemlje.

John McCain, senator republikanac:
Ovaj zakon je plan za nuespjeh, rekao je tim povodom republikanski senator i zagovornik rata John McCain.

Republikanci su protiv dodatka Zakonu o hitnom finansiranju rata u Iraku i Afganistanu kojim se traži vraćanje američkih vojnika iz Iraka do marta iduće godine.

John Warner, senator republikanac:
To će biti znak za povlačenje. To će odjekivati sa svakog minareta u Iraku, kaže senator republikanac, John Warner.

Republikanci su sličnu mjeru uspjeli blokirati ranije ovog mjeseca, ali su sinoć demokrati prevladali.

Harry Reid, senator demokrata:
Ovaj rat nije vrijedan proljevanja ni jedne dodatne kapi američke krvi, kaže senator demokrata Harry Reid.

Senat je glasao 50 naprema 48 nakon što su senatori iz Nebraske, demokrata Ben Nelson i republikanac Chuck Hagel, stali uz prijedlog demokrata.

Chuck Hagel, senator republikanac:
Ideja da ne podržavate vojnike ukoliko ne nastavite prihvatati sve što administracija hoće je jednostavno pogrešna.

Hagel, vijetnamski veteran koji razmatra moguće kandidiranje za predsjednika 2008, kaže da Senat ne bi trebao biti uznemiren predsjednikovom prijetnjom veta bilo kakvom vremenskom odredjivanju povlačenja iz Iraka.

Chuck Hagel, senator republikanac:
Mi smo jednom probali monarhiju. To jednostavno ne odgovara Americi. Postoji razdvojenost vlasti, rekao je Hagel.

Senatori bi trebali u ovoj sedmici glasati o finalnoj verziji Zakona o izdvajanju 122 milijarde dolara za rat u Iraku i Afganistanu.

Medjutim, predsjednik Bush je danas ponovio da bi povlačenje iz Iraka imalo katastrofalne posljedice za Ameriku, i ukoliko takav zakon bilo iz Zastupničkog doma ili Senata, dodje na moj sto, ja ću staviti veto rekao je predsjednik Bush. On je rekao da bi od takvog zakona teroristi imali koristi – našli bi utočište u Iraku i uopće ne sumnjam da bi nas al-Qaida ponovo napala, rekao je. Umjesto povlačanja on traži dodatno vrijeme kako bi svom novom planu i novim zapovjednicima na terenu dao šansu za uspjeh, ukazujući na mnoge pozitivne znakove napretka u Iraku.

XS
SM
MD
LG