Linkovi

Bush - Pobijedićemo ako budemo imali hrabrosti i odlučnosti da prođemo kroz teškoće


U govoru kojim je obilježio 4-tu godišnjicu invazije na Irak, predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush je istakao da su koalicione snage tu operaciju izvele sa velikom ”hrabrošću i vojničkom vještinom.” Rezultat - ”svijet bez Saddama Husseina, tiranina kojeg su Iračani držali odgovornim za zločine protiv vlastitog naroda”- takođe je ocijenio gospodin Bush i dodao: Skoro 12 miliona Iračana je izašlo na slobodne izbore, glasajući pod odredbama demokratkog ustava koji su sami za sebe pisali. I sada njihovi demokratski izabrani lideri grade slobodnu zajednicu koja će biti poštovna vladavina zakona, biti poštovana ljudka prava Iračana, osigurana bezbjednost, grade zajednicu koja će biti saveznik u borbi protiv terorizma.

Najvažniji zadatak sada je, rekao je američki predsjednik, pomoći Iračanima u uspostavljanju sigurnosti u Bagdadu.

Bush: Sve dok se građani Bagdada ne budu osjećali sigurnim u svom gradu i predgrađima, za Iračane će biti teško da krenu naprijed u procesu pomirenja ili ekonomskog opravka, osnovnih uslova da Irak izgradi demokratsko društvo. Uz našu pomoć, iračka vlada provodi intenzivan plan uspostavljanja sigurnosti u Bagdadu.

Gospodin Bush je takođe ocijenio da su vidljivi određeni znaci uspjeha, iako su operacije čišćenja grada od pobunjenika, ekstremista i terorista u početnoj fazi.

Iračka vlada rasporedila je širom Bagdada tri vojne brigade, uz postojećih sedam vojnih i devet brigada nacionalne policije. Ukinula je i ograničenja kojima je sprečavan ulazak iračkih i koalicionih snaga u Sadr City i druge dijelove Bagdada. Američke i iračke snage uspostavile su zajedničke sigurnosne tačke i stanice širom glavnog grada kako bi pomogli Iračanima da izbace ekstremiste. Zajednički, američki i irački vojnici vode intezivne akcije protiv ekstremista - i sunita i šiita - i terorista al-Qaide.

U međuvremenu, Ministarsko vijeće Iraka odobrilo je zakon kojim će novac od izvoza nafte biti ravnomjerno dijeljen u korist svih Iračana. Nacionalni parlament usvojio je bužet kojim je predviđeno da 10 milijardi dolara bude izdvojeno za obnovu Iraka.

Predsjednik iračke vlade Nouri al-Maliki nedavno je posjetio Ramadi, sunitsko središte, kako bi ostvario neposredan kontakt sa sunitskim plemenskim vođama.

”Četiri godine nakon početka rata za slobodni Irak, borbe su još uvijek teške, ali mi ćemo istrajati i pobijediti. Pobijedićemo ako budemo imali hrabrosti i odlučnosti da prođemo kroz teškoće” - takođe je naglasio predsjednik Sjedninjenih država George W. Bush, govoreći u povodu četvrte godišnjice invazije na Irak.

XS
SM
MD
LG