Linkovi

Human Rights Watch - EU ne bi smjela prihvatiti ništa manje od pune suradnje Srbije s Hagom


Komentari evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna daju naslutiti da je možda Evropska Unija spremna obnoviti pregovore sa Srbijom u vezi bližih veza Beograda s Unijom - a bez pune suradnje Beograda s Haškim tribunalom - kaže se u današnjem saopćenju evropskog ogranka grupe za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, čije je sjedište inače u New Yorku.

U pismu gospodinu Rehnu, zatim ministru vanjskih poslova Unije Solani, i Njemačkoj, kao trenutno predsjedavajućoj Unije, Human Rights Watch zahtijev da se obezbijedi da Evropska Unija održi principijelan i konzistentan pristup Srbiji, insistirajući na punoj suradnji s Haškim tribunalom - kao preduvjetu za obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Bez čvrstog i konzistentnog pritiska na vladu u Beogradu - kaže Lotte Leichtiz evropskog odjela Human Rights Watch -a, postoji prava opasnost da se Ratko Mladić nikada neće sučeliti s pravdom.

Evropska Unija ne bi smjela prihvatiti ništa manje od pune suradnje Srbije s Hagom, zaključuje se u današnjem saopćenju Human Rights Watcha.

XS
SM
MD
LG