Linkovi

SPONA traži referendum o izdvajanju policije RS


Srpski pokret nevladinih asocijacija SPONA neće više dozvoliti urušavanje Republike Srpske a reformu policije ovog entiteta treba izvršiti unutar Republike Srpske a ne na nivou Bosne i Hercegovine. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske, Milanom Jelićem predsjednik Spone, Branislav Dukić.

«Ako može par poslanika u Srebrenici, na čelu sa načelnikom opštine Malkićem da izglasa deklaraciju o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske, onda mi koji predstavljamo 70 posto građana Republike Srpske tražimo, a to je naše legalno i legitimno pravo, da se u Republici Srpskoj raspiše referendum da li su građani Republike Srpske za izdvajanje policije Republike Srpske na nivo B i H ili da ostane u Republici Srpskoj.»

Branislav Dukić je najavio da će se u slučaju nastavka pritisaka na Republiku Srpsku zatražiti i održavanje referenduma o izdvajanju ovog entiteta iz Bosne i Hercegovine. Međutim, predsjednik Republike Srpske, Milan Jelić je istakao da nema potrebe za organizovanjem bilo kakvog referenduma poručujći da su priče na ovu temu bile samo predizborna retorika.

«Obzirom da međunarodna zajednica, da OHR, jasno i eksplicitno kaže da nema ukidanja Republike Srpske, da nema devastiranja, dakle, institucija Republike Srpske, da nema nasilnog prenošenja ovlaštenja sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, samim tim, dakle, nema ni potrebe za referendumom. Nema potrebe za referendumom jer nema urušavanja.»

Predsjednik Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić danas zatražio od vlasti Republike Srpske da u cilju zaštite ustavnog poretka uvedu prinudnu upravu u Srebrenici zbog rezolucije koju su u subotu usvojili bošnjački odbornici o izdvajanju ove opštine iz Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG