Linkovi

Muzika sarajevskih sefarda u američkom kongresu


U Kongresnoj biblioteci u Washingtonu ovih dana koncert je održala jedna sarajka. Riječ je o Jagodi Flory, koja već dugo živi u Sjedinjenim Državama njegujući i šireći tradicionalnu muziku sefarda, jevreja prognanih iz Španije koji su utočište našli u Sarajevu, drugim djelovima BiH i Balkana.

Jagoda Flory njeguje vijekovima dugu tradiciju, čiji korijeni potiču sa Iberijskog poluotoka. Njena porodica, kao i drugi sefardski Jevreji u Španiji i Portugalu u 14 i 15 vijeku, bila je prisiljena na iseljavanje. Danas je ona jedina preživjela. Sefardski Jevreji su našli utočište unutar tadašnje Otomanske imperije, na sjeveru Afrike i dijelom u Evropi, najviše u BiH. Sa sobom su donjeli jako malo, ali su usmenim putem prenosili tradiciju, očuvali jezik i sefardsku pjesmu. I danas pjesme Jagode Flory, dobitinice Nacionalne nagrade za očuvanje tradicije, odišu starom Španijom.

Flory Jagoda:
Mi to zovemo Sefardskom muzikom, što dolazi od riječi Sefard, koja na Hebrew jeziku znači Španija. Sefardimi su došli iz Španije. Oni su imigrirali u BiH, oko 1560-te godine i smjestli su se u području Sarajeva, u kojem sam ja rodjena. Moja «nona», moja baka, takodjer je pjevala naše narodne pjesme, medju kojima i pjesmu koju mi zovemo «Ladino», Jevrej-Španac.

Jagoda Flory kaže da je Amerika jako malo znala o kulturi Sefarda kada je ona stigla u Sjedinjene Države 1946. godine, ali su od tada dosta toga naučili.

Flory Jagoda:
Oni su znali da je to jevrejska muzika, jer jer je najavljena kao takva, ali niko nije čuo za Jevreje-Špance, jednostavno to nisu mogli povezati. Nakon što su čuli sve naše praznične pjesme, onda im je to postalo jasno. Zvali su me iz sinagoga, iz različitih organizacija da bi saznali više o Sefardima, kaže Jagoda Flory.

Posvećena očuvanju svog nasljedja, ona je održavala koncerte širom Sjedinjenih Država i u inostranstvu, kao solista i sa članovima porodice ili prijateljima. Njen repertoar uključuje Ladino, italijanski, bosanske, srpske i hrvatske narodne pjesme i njene vlastite kompozicije.

Flory Jagoda:
Moj osobni cilj je da se ova muzika čuje, da podučavam o toj muzici, da je izvodim i da se ona ne izgubi.

Koncert Jagode Flory u Kongresnoj biblioteci je snimljen za arhiv Američkog folklornog centra koji čuva postojeći folklor kroz programe, izložbe i koncerte. Nedavno je Jagoda Flory imala sličan koncert i u Ambasadi BiH u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG