Linkovi

Amerikanci razgovaraju sa nekim pobunjeničkim vodjama u Iraku


Odlazeći američki ambasador u Iraku Zalmay Khalilzad je rekao da američki zvaničnici održavaju razgovore s nekim pobunjeničkim grupama kao dio napora ka pomirenju. On je na današnjoj oproštajnoj konferenciji u Bagdadu rekao da razgovori s pobunjeničkim grupama za cilj imaju izoliranje al-Qaide u Iraku.

U izvještaju objavljenom danas u New York Timesu se navodi da je ambasador Khalilzad prošle godine održao razgovore s iračkim sunitskim pobunjenicima u nastojanju da ih uvede u politički proces u zemlji.

U intervjuu za taj američki list, odlazeći ambasador je rekao da su razgovori s predstavnicima različitih pobunjeničkih grupa započeli početkom 2006, nakon iračkih izbora. Neki od tih razgovora su, kako se navodi, održani u susjednom Jordanu. Gospodin Khalilzad nije dao detalje razgovora.

U intervjuu, on je također rekao da bi američka i iračka vlada trebale razmotriti davanje amnestije nekim pobunjenicima, što je potez kojeg su prethodno odbijali američki zvaničnici. Ambasador Khalilzad svoju poziciju napušta ove sedmice. Predsjednik Bush ga je nominirao na mjesto novog američkog ambasadora u UN-u.

XS
SM
MD
LG