Linkovi

Kongres SAD - Vraćanje američkih vojnika iz Iraka do kraja avgusta 2008


Zastupnički Dom američkog Kongresa danas je glasanjem usvojio prvu zakonski obavezujuću mjeru kojom se uspostavio rok za vraćanje američkih snaga iz Iraka kući do kraja augusta 2008. godine.

218 zastupnika je glasalo ZA, a 212 protiv takve mjere.

Paket unutar kojeg je i utvrdjeni rok vraćanja američkih vojnika iz Iraka, uključuje 124 milijarde dolara hitnih budžetskih troškova za ratove u Iraku i Afghanistanu, te gotovo 25 milijardi dolara za domaće programe.

Kasno sinoć, demokratskoj većini su se pridružili i članovi takozvane anti-ratne demokratske grupe u Kongresu, koji su se ranije protivili predloženoj mjeri, jer su tražili još ranije okončanje iračkog rata.

Malo je vjerovatno da će ova obavezujuća mjera o skorom povlačenju američkih vojnika iz Iraka proći i u Senatu.

Predsjednik Bush je još ranije zaprijetio da će staviti veto na bilo kakvu odluku koja odredjuje uslove pod kojima on vodi rat u Iraku.

Danas je predsjednik ljutito reagirao, optužujući Zastupnički dom da, kako je rekao, ”glasa za mjeru koja nema šansi da postane zakon“. On je rekao da takva mjera prijeti kašnjenjem vitalnih resursa za američke vojnike u Iraku.

Nakon glasanja, predsjedateljica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi je rekla da je to istorijski dan, i da je novi Kongres poduzeo gigantski korak u pravcu okončanja rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG