Linkovi

OHR poništio imenovanje nove Vlade FBiH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH Christian Schwarz-Schilling poništio je jučerašnju odluku Federalnog parlamenta o imenovanju nove Vlade FBiH, a dosadašnja Vlada nastavit će djelovati u tehničkom mandatu dok se ne imenuje nova.

Razlozi za ovakvu odluku, leže u činjenici da je Federalni parlament potvrdio saziv nove vlade, prije nego je OHR završio provjeru kandidata za ministarska mjesta. Provjera je završena danas, u tom procesu jedna osoba nije dobila zeleno svjetlo, no Visoki Predstavnik, nije želio reći o kome se radi.

-Suočio sam se s pokušajem da se imenuje jedan upitan kandidat i s manipuliranjem sistemom provjere, zbog čega sam imao obavezu da reagiram, ustvrdio je Schwarz-Schilling.

On tvrdi da "stara" Vlada može odlučivati o budžetu FBiH, bez obzira na činjenicu da nije u punom sastavu, s obzirom na to da su dva ministra iz reda hrvatskog naroda nakon izbora imenovani na nove funkcije.

Novi federalni premijer Nedžad Branković, izjavi je danas da zbog trenutne nacionalne strukture ministara, narušene odlaskom Borjane Krišto i Dragana Vrankića na nove funkcije, ne postoji ustavni okvir za održavanje sjednica stare vlade i donošenje odluka.

No, s obzirom da je OHR danas završio proces provjere, da je sporan jedan ministarski kandidat, pretpostavlja se da će nova federalna vlada ubrzo profunkcionirati.

XS
SM
MD
LG